Polititerror og krise på Haiti  

Interpres

Selvom BUSH- adminstrationens Amerika er et af verdens rigeste samfund på papiret, målt som BNP,så er det ikke ligefrem paradisiske tilstande der råder for flertallet af folket i Staterne , klasseskellene og fattigdommen er udbredt, ligesom kriminalitet narkomani, alkoholisme og mord er et stort problem .

De store kapitalister dikterer lovene og politikken gennem bestikkelse, lobbying og kontrollen over alle betydende medier.
De amerikanske ”frie” kapitalister opererer både inden og udenfor de love som de selv har godkendt.

Store dele af den amerikanske økonomi– ligesom i Italien – kontroleres af mægtige kriminelle gangstersyndikater, som bruger den ”legale” kapitalistiske økonomi som et skalkeskjul for at renvaske de enorme indtægter på narko, våben, prostitution, hasardspil og andre affærer som Iran-Contras, den cubanske Maimi-mafia, New York- og Chigago-gangsterne osv.

Enron, World Com og Arthur Andersen er blot nogle af de kendeste og mest omfattende eksempler på de sidste års kapitalistiske skandaler.
Det var toppen af isbjerget der blev opdaget og afsløret –

De store kapitalistiske koncerner har deres sugerør langt nede i statskassen – både her og i Amerika. Også derfor “snakker Bush og Fogh så godt sammen “. Det er de samme interesser: fra Mærsk til Losø

De kapitalistiske skandaler og afsløringen af dem giver arbejderklassen og den demokratiske offentlighed et ubehageligt indblik i tankegangen i nogle af de mest velrenommerede firmaer. Her råder ingen respekt for loven.
I jagten efter den maksimale profit og succes for firmaet på det kapitalistiske marked skyes ingen midler for at opnå denne succes og sikre profitten til de kapitalistiske aktionærer.

Hvor stor en del er af den kapitalistiske økonomi der ligger udenfor de lovene er af gode grunde ikke offentligt kendt. Derfor hører volden hverdagen til i Amerika. Derfor bliver der myrdet to mennesker hver eneste time døgnet rundt – hver eneste dag i ugen – året rundt i Guds eget land, som USAs præsidenter kalder deres land.

Men også i det som med foragt kaldes USAs baggård: Mellemamerika og Sydamerka – eller Latinamerika er mangelen på respekt for menneskeliv og den demokratiske ret til at leve ikke i højsædet. Det er en konsekvens af US- imperialististernes forsøg på at kontrollere og udbytte disse folk.

I grænsetrakterne mellem de Forenede Stater og Mexico – Rio Grande og Arizona-ørkenen – dør flere hundrede mennesker hvert år – i forsøget på at krydse den stærkt bevogtede grænse, ifølge Amerikanske medier.

KRISEN På HAITI er desværre også et godt eksempel på ”demokrati og frihed The american way”. 25 DRÆBTE DA POLITIET SLOG TIL på HAITI- meddelte nyhedsburauerne den 5. juni.

Dette billede af den lille Stanley Romolus (4) og hans babybroder Nelson (1) blev taget den 7. juli – dagen efter de blev myrdet af en FN-skarpskytte. Nelson blev dræbt i sin mor Sonia Romulus’ arme af den samme kugle, som dræbte hende. Stanley blev skudt i hovedet, tilsyneladende med hensigt. FN-raid’et skulle angiveligt afvæbne gadebander i Cité Soleil.
Var disse babyer og deres unge moder gangstere?
Foto: U.S. Labor/Human Rights Delegation

Det US-støttede regime på Haiti viste endnu engang at det ikke skyer nogen midler for at opretholde den kapitalistiske orden som USA – og Frankrig – gennem FN har dikteret.
Omkring 25 menesker mistede livet da regimet gennemførte omfattende razziaer i hovedstaden Port-au-Prince fredag og lørdag den 3. og 4.juni. Vidner fortalte journalister at politiet skød mennesker ihjel og satte ild på deres boliger. Lighusarbejdere kunne fortælle at de modtog 17 døde om lørdagen og tre dagen inden.
En Reuterjournalist så ydeligere fem dræbte mennesker. Politistyrker trængde ind i slum-kvartererne efter ordre fra regeringen.

Tidligere havde Bush-administationen opfordret til at bekæmpe, hvad der blev kaldt “narkokriminelle” grupper. Det var en et vink om at slå til mod oppositionen. Haitis’s Bush-loyale regering overhører ikkeet vink fra herrerne i Washington.

Under dække af kampen mod „kriminelle bander“ slog politiet til i bl.a Cite Soleil, en af Port-au-Prince’s største slumbyer hvor 300.000 mennesker har deres hjem.Det er netop her at oppositionen og tilhængere af den styrtede præsident Jean-Bertrand Aristide som blev drevet på flugt i fjor – i Port-Au-Prince fattige slum at opositionen til det Bush-afhængige regime står stærkest.
Mere end 620 mennesker er blevet dræbt i ildkampe indenfor de sidste syv måneder , de fleste i hovedstaden meddeler menneskerets-grupper.

HAITIs økonomi – Den lille industri som bestod af fabrikker der satte dele sammen for det amerikanske marked – gav tidligere arbejde til en del folk, men er nu et kapitalistisk fallitbo næsten uden ansatte.

Samtidig har det Caribiske Fælleskab –CariCom – 15 lande i regionen – indført sanktioner mod Haiti efter Ariristide’s flugt, hvilket har givet Bush-administationen endnu en konflikt med folkene på kontinentet. De 15 CariCom-lande kritiserer Washingtons indsættelse af væbnede styrker på øen. Og de fastholder at demokratiet på Haiti blev trådt under fode, da amerikanske styrker intervenerede sidste år.

Hvilket samfund har den amerikanske kapitalisme udviklet på Haiti? Hvad er situationen for folket?
Middellevealder er godt 58 år, meddeler FN i en menneskerettighedsrapport fra 2001. Under den amerikanske friheds indflydelse er 1/3 af folket på Haiti stadig analfabeter (af de 15-24 årig UNESCO,2004). 118 ud af 1000 fødte menneskebørn overlever ikke deres femte fødseldag.

Vi kan jo sammenligne med tilstandene under det som ” tilhængerne af den amerikanske frihed” kalder “tyranniets udpost” og det ”stalinistiske diktaur ” på Cuba hvor 992 børn ud af 1000 overlever – meddelte UNICEF i 2003.
Massearbejsløshed, sult og kriminalitet er hverdag her på øen, hvor folket lever i skyggen af den kapitalistiske supermagt. Langt væk fra Hollywoods American dream og Las Vegas’ skrigende kapitalistiske luksus. Dette er virkeligheden bag Hollywoods og Præsident Bush’s glansbilleder af Amerika.

Vi må håbe og kæmpe for at det ikke lykkes for Washington og US-Army at indføre amerikanske tilstande i Irak og andre lande som Iran, Korea, Cuba, og Belarus som Bush har udpeget som “slyngelstater”, understøttet af ikke bare KU, men også Foghs KV-regering, Helle Thornings socialdemokrater og “socialisterne” i SF og Enhedslisten har understøttet kampagnen mod “slyngelstaterne”, “tyranniets udposter” og hvad disse små og fattige lande og folk ellers bliver udpeget som.

III Kilder: FN/Reuter/AFP/Interpres 20 VI 2005

Forkortet af kpnet

Se også
Protest UN ‘peacekeeper’ massacres in Haiti
US Labor and Human Rights Delegation reports on massacre in Cité Soleil
SF BayView (eng)

Netavisen 27. juli 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne