Hundredtusinder vil gå på gaden  

G8-topmødet i Gleneagles, Skotland

Når lederne af de store imperialistmagter mødes til det årlige G8-topmøde i Gleneagles Skotland den 6.-8. juli 2005 vil de igen blive mødt af massive demonstrationer: Verdens folk vender sig imod den imperialistiske globalisering

Kommunistisk Politik 13, 2005

Det er USA, p.t. verdens eneste imperialistiske super magt, som fører det store ord ved G8-topmøderne. I år afholdes det hos Bush’s nærmeste allierede – i UK hos Toni Blair, som tilmed indtager pladsen som formand for EU i det kommende halvår – og George Bush’s Danmarksbesøg ligger umiddelbart op til hans deltagelse på G8-topmødet.
Der er lagt op til nye store svinestreger mod folkene.

Toni Blair har udfoldet store anstrengelser for at gøre årets topmøde til et gigantisk shownummer, som skal afstive hans eget og G8’s falmede image og overvinde den voksende skepsis og modstand blandt verdens folk over for de imperialistiske forummer og institutioner.

G8 indgår heri som et centralt politisk element med institutioner som Verdensbanken og IMF som væsentlige økonomiske mekanismer for hvad det hele drejer sig om: imperialismens og nyliberalismens offensiv mod folkene til gavn for monopolernes profitter.
Alle de planer og initiativer, som udgår fra G8-topmøderne, bidrager til at øge fattigdommen, nøden og elendigheden i verden. De er rige på løfter til folkene – men resultatet er berigelse af monopolmilliardærerne og af de imperialistiske lande selv.

De diplomatiske aktiviteter op til topmødet er intense. Toni Blair vil sikre sig selv og sine imperialistvenner ny prestige ved at ‘gøre noget for Afrika’ og ved ‘klimaændringerne’. Ikke mindst vil han prøve at redde nogle kastanjer ud af ilden for krigskammeraten George Bush og hans USA, som har nægtet at ratificere den såkaldte Kyoto-protokol.

Et af de skridt, der er aftalt på forhånd, er den såkaldte eftergivelse af gælden for de fattigste afrikanske nationer. Der dør 500 afrikanske børn i timen hver eneste dag året rundt af fattigdomsrelaterede sygdomme. Og Toni Blair vil gerne fremstå som Afrikas og de små børns redningsmand og som den store frelser af det globale miljø.

Ser man nærmere efter er den såkaldte gældseftergivelse et svindelnummer, som ikke vil redde hverken kontinentet eller de fattigste lande ud af deres gældskrise. Betingelserne for den begrænsede eftergivelse af en alligevel ubetalelig gæld er endnu større afhængighed af de multinationale selskaber og gennemførelse af nye ødelæggende nyliberale ‘reform’-programmer.

G8-landenes stort udråbte afskrivning af noget af de atten fattigste landes såkaldte “gæld” dækker over krav om privatiseringer, som vil føre mange flere penge tilbage til imperialistlandene.

‘Make Poverty History’

Der er forberedt omfattende protester mod G8-mødet i Skotland – ligesom ved de tidligere topmøder.

Se
G8 Summit 2005: Dissent!

I et forsøg på at aflede masseprotesterne fra den største forbrydelse, som partnerskabet Bush og Blair gennemfører i disse år – den kriminelle krig mod Irak – tyr Blair til et nyt middel imod den folkelige modstand og protest, som også denne gang længe har forberedt store markeringer ved G8-topmødet.

Denne gang er det ikke bare forsøget på afsondring og isolation af selve topmødet fra masserne og deres vrede – det er også et direkte forsøg på at aflede og omklamre masseprotesten. Det engelske LO – TUC – spytter millioner ud til dette ‘ædle’ formål – og en hel hærskare af kunstnere og musikere med Bob Geldorf i spidsen arrangerer koncerter, der skal appellere til gavmildheden hos deltagerne på topmødet.

Det sker bl.a. under overskriften ‘Make Poverty History’ – en god parole, der for at blive realiseret må starte med at fjerne G8’s, imperialisternes og monopolernes diktat og magt.

Se

The First Embedded Protest
Live 8 and G8 are attempts to hijack justice campaigns

by Kay Summer and Adam Jones, The Guardian June 18 2005

U2 og Bono overser EUs handelspolitik mod ulandene
Folkebevægelsens Ungdom mod EU

G8 og de øvrige imperialistiske mekanismer kan ikke reformeres til at gøre godt. De må bekæmpes og bremses.

Se også

Hvem er G8
Kommunistisk Politik 13, 2005

Nyliberalismen i gryden
Kommunistisk Politik 12, 2005

Netavisen 23. juni 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater