Politistat Danmark? Fængselsstraffe til antifascistiske demonstranter  

Tre demonstranter blev tirsdag den 14. juni idømt fængselsstraffe for forseelser, der blev begået for over 14 måneder siden i Fredericia i forbindelse med en protest mod Dansk Folkepartis Ungdoms landsmøde 2004, som blev bakket op af nazister. Antifascisterne idømtes hhv. 2 og 3 måneders ubetinget fængsel.

En demonstration imod Dansk Folkepartis Ungdoms landsmøde i Fredericia d. 20 marts 2004 løb løbsk, da optoget kom for tæt på en gruppe nazister, som havde taget til byen udelukkende for at slås med demonstranterne. Baggrunden og forløbet for demonstrationen d. 20 marts 2004:

Anholdelser af antifascister
Fredericia 20. marts 2004
Foto: Modkraft

Den fredericianske venstrefløj og Kulturmilitzen* havde kaldt til demonstration d. 20. marts 2004 for at vise Dansk Folkepartis Ungdom, at de ikke kunne holde årsmøde uden protester. DFU havde besluttet at rykke deres årsmøde til Fredericia, efter der havde været store demonstrationer imod deres tidligere årsmøder i Odense. Denne lille finte viste sig dog at være mislykket, da det stadig lykkedes venstrefløjen i Danmark at mobilisere en større demonstration med omkring 150-200 mennesker trods silende regn.

Demonstrationens rute var fra rådhuspladsen til Fredericia Messecenter, hvor årsmødet skulle foregå. Derfter var planen at gå tilbage ned til banegården, hvorefter demonstrationen skulle opløses. De demonstranter der ønskede det, kunne derfter gå ned til Ungdommens Hus, hvor der var arrangeret en multi-kulturel aften for alle i Fredericia med mulighed for at ryge vandpibe, spise udenlandsk mad og opleve slangedans. Denne mulighed benyttede mange demonstranter sig af.

Allerede inden demonstrationen var gået fra rådhuspladsen, kom rapporter om en større gruppe nazister på omkring 50 mand med tilknytning til Dansk Front, som befandt sig nogle kilometer væk med kurs imod midtbyen. Der hvor demonstrationen befandt sig. Politiet mandsopdækkede denne gruppe, og derfor regnede hverken arrangørerne af demonstrationen eller demonstranter for at der skulle opstå ballade.

Desværre lykkedes det ikke for politiet at mandsopdække gruppen med nazister tilstrækkeligt. Da demonstrationen befandt sig ved en skillevej, hvor optoget efter planen skulle dreje til højre, løb et større antal demonstranter væk fra deres rute imod en større vej. Det var her Dansk Front optoget havde været tidligere på dagen. Det var på grund af denne episode, de 3 dømte blev anholdt sammen med mange andre demonstranter.

Det hele foregik meget hurtigt, og snart havde demonstrationen mistet 1/3 af sit optog. Episoden med de anholdte, politiet og nazisterne fandt sted lige ved siden af McDonald’s på Vejlevej. Et vidne har fortalt, at han så en person, som han troede var nazist, begynde de deciderede optøjer ved at angribe en demonstrant. Manden, der angreb en demonstrant, viste sig at være en civilklædt betjent som troede at han kunne stoppe denne gruppe af demonstranter alene, iført jeans og en grøn pilotjakke. Det er denne civilbetjent, en mand er blevet dømt 3 måneders ubetinget fængsel for at have kastet en sten i ryggen på.. Det er stadigt uklart hvad betjenten lavede alene iblandt demonstranterne.

Resten af demonstrationen foregik uden større problemer. Da episoden var ovre, samledes folk sig og gik resten af vejen op til Fredericia Messecenter pakket ind i kampklart politi. Heller ikke på hjemvejen til banegården var der de større problemer.

Senere på aftenen blev Ungdommens Hus angrebet af en gruppe nazister. Her blev en rude smadret, og de forsøgte at komme ind på Ungdommens Hus, hvor der både befandt sig børn og ældre mennesker. De af demonstranterne, som var taget derned for at tage del i aftenen, satte efter dem næsten øjeblikkeligt. Politiet satte hurtigt en stopper for de demonstrerendes forsøg på at forsvare sig, og lagde derimod en jernring rundt om Ungdommens Hus.

Nu godt 14 måneder efter demonstrationen er der endelig faldet dom i sagen imod de 3, som blev anholdt ved McDonald’s. Retsagen var sat til at vare to dage ( d.8/6 og 9/6 ), hvorefter dommen skulle falde tirsdag d. 14/.6 De var alle tiltalt for at have kastet med sten og flasker efter politiet. Der var tale om en 19-årig mand fra Svendborg og to mænd fra København på 26 og 31 år. Udover at blive tiltalt for at have kastet med sten og flasker imod politiet, forsøgte anklageren også at få dømt den 19-årige for ulovlig våbenbesiddelse, da han bar et pigarmbånd, som politiet mente kunne bruges som knojern. Anklageren krævede fængselsstraffe på 4-6 måneder-forsvaren frifindelse

Under retsagen lagde forsvareren bl.a. vægt på hvorfor der overhovedet befandt sig civilklædte betjente på stedet. De civile betjente skabet ikke andet end forvirring, og øgede risikoen for konfrontationer, mente han. En påstand som er svær at tilbagebevise, set i lyset af det vidne Indymedia har talt med, som troede at civilbetjenten var en nazist. En anden ting som forsvareren lagde vægt på, var den manglende hærværk på McDonald’s eller de parkerede biler. Han mente, at hvis der var blevet kastet med sten og flaske på den måde som politiet forklarede det, så ville der være smadret ruder på enten biler eller bygning.

Som beskrevet blev de 3 altså idømt fængselsstraffe. Den 19-årige og den 31-årige blev idømt 60 dages ubetinget fængsel, hvorimod den 26-årige årige var tiltalt for at have kastet en 3.2 kilo tung sten efter den civile betjent. Hans fængselsophold bliver derfor en måned længere end de andre, nemlig 3 måneder.

Efter demonstrationen var politiet åbenlyst meget tilfredse med deres arbejde. Dette virker en smule absurd, da der forekommer en del løse ender og spørgsmål. -Politiet sagde efter demonstrationen, at man ikke havde været forberedt på den uanmeldte demonstration fra nazisternes side. Det var bl.a. derfor man ikke formåede at skille de to grupper helt ad. Dette er forkert, og på de møder arrangørerne havde med politiet inden demonstrationen for netop at undgå problemer, blev det gjort klart for politiet at man regnede med at der kom en gruppe fra Dansk Front.

-En anden ting er brugen af civilbetjente i den slags demonstrationer. Det burde være muligt at mandsopdække en demonstration på 150-200 mennesker uden brug af civilklædte betjente, når man husker på, at næsten al politi fra hele Fredericias opland samt større nabobyer var indkaldt. Som forsvareren beskrev, skaber de civile betjente flere problemer end de gavner-specielt i en situation som den beskrevet ved McDonald’s.

-En tredie ting var angrebet på Ungdommens Hus om aftenen. Arrangørene af den multikulturrelle aften, havde aftalt med politiet, at de skulle holde Ungdommens Hus under opsyn hele aftenen da man frygtede for ballade. Politiet gik med til dette selvom man mente, at man havde fået sendt de fleste af nazisterne ud af byen. Trods politiets massive tilstedeværelse ved indgangen til Ungdommens Hus lykkedes det stadigvæk gruppen af nazister at komme op til en dør og smadre en rude. Generelt virkede politiets arbejde ikke så fejlfrit og rosenrødt, som det så sig ud i pressen dagene efter. Faktum er dog at tre mænd nu skal i fængsel, fordi en demonstration i marts sidste år af forskellige grunde ikke forløb som politiet ønskede det.

* Kulturmilitzen er et organ som har base på Ungdommens Hus. Det er dem der arrangerer fester, koncerter og arrangementer og demonstrationer mm.

Se Modkrafts artikel om demonstrationen i marts 2004:
Nazister til kamp for Dansk Folkeparti

Netavisen 21. juni 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater