Lejemordere i ”civil helikopter”  

Af Carsten Kofoed
bestyrelsesmedlem i Komiteen for et Frit Irak
22. april 2005

En bulgarsk helikopter blev i går skudt ned 40 kilometer nord for Bagdad, angiveligt af en raketdrevet granat, en såkaldt RPG’er, der er meget anvendt af modstandsbevægelsen i Irak. Det er dog langt fra første gang, at det lykkes irakiske modstandsfolk at ramme besættelsesmagten i luften.

Lejesoldater fra Blackwater

Alle de 11 personer om bord på helikopteren, seks amerikanere, tre bulgarer og to fijianere, blev dræbt. De danske medier har rapporteret om en ”civil helikopter” (1) , som skulle have været på vej til Tikrit nord for den irakiske hovedstad. Det er dog svært at se noget civilt i den.

Bulgarien er med sine 500 soldater en del af besættelsesmagten i Irak. Fiji har mere end 200 regulære tropper i Irak, og omtrent 1000 fijianere, herunder de to omkomne, har kastet sig ind i et af verdens usleste erhverv som professionelle lejemordere, dem, som besættelsespropagandaen kalder ”sikkerhedsfolk” eller ligefrem ”forretningsfolk”.

Og de seks amerikanere? De var fra Blackwater USA (2), et amerikansk firma, der rekrutterer lejesoldater til militære opgaver overalt i verden, og som har pralet med, at det vil skabe verdens største private hær.

I Irak betales lønninger på op mod 1000 dollars per dag for at beskytte besættelsesmagtens personer og institutioner, olierørledninger, strategiske steder og sidst men ikke mindst dræbe irakere, der kæmper for at befri deres land. Og drømmen om hurtige penge har fået titusindvis af udenlandske Rambos til at valfarte til Irak.

Det var i øvrigt også fire amerikanere fra Blackwater USA, som de vestlige medier kaldte for ”forretningsfolk” (3), der i marts 2004 blev dræbt i modstandsbastionen Falluja og efterfølgende slæbt gennem byen. To af dem endte med at blive klynget op i en bro over floden Eufrat til skræk og advarsel for andre lejemordere.

De 11 i helikopteren var dog ikke blevet afskrækket, og deres ”mission” i Irak endte på en mark nord for Bagdad.

Noter:

1. Civil helikopter skudt ned i Irak, DR Nyheder Online, 21. april 2005
http://www.dr.dk/nyheder/udland/article.jhtml?articleID=249244

2. Blackwater USA, www.blackwaterusa.com

3. Våbenhvile på plads i Falluja, Netavisen Infopaq, 11. april 2004,
http://www.infopaq.dk/udland/udland.asp?artno=122413

Netavisen 25. april 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne