Folkelig protest vælter Ecuadors korrupte præsident  

Den korrupte amerikansk-støttede præsident i Ecuador Lucio Gutierrez er blevet væltet og er flygtet til Brasilien.
61 af Kongressens 100 medlemmer stemte for at afsætte Gutierrez, der er den tredje præsident i det sydamerikanske land, som siden 1997 er afsat efter folkelige protester. Parlamentets flertal slår fast, at han blev afsat, fordi han har ‘svigtet sit embede’.

Ugers folkelige protester især i Quito tvang Gutierrez på flugt

I stedet er vicepræsident Alfredo Palacio udpeget til præsidentposten ved en ceremoni med deltagelse af de fleste kongresmedlemmer. Ifølge Radio Sucre forestod den kvindelige parlamentsleder Cinthya Viteri indsættelsen.
I sin første tale sagde den ny præsident at ‘Ecuadors folk, og især Quito-borgerne, har besluttet sig til at sætte en stopper for diktaturet, umoralen, arrogancen, terroren og frygten.

Lucio Gutierrez blev afsat efter ugers protester mod hans enevældige ledelse og efter anklager om magtmisbrug og korruption. Flere demonstranter er blevet dræbt af politiet og han anklages nu for at stå bag mordet på dem under et mislykket forsøg på at stoppe de langvarige protester ved at indføre undtagelsestilstand.

Politiet har også ordre til at arrestere den tidlligere præsident Abdalá Bucaram, som Gutiérrez have benådet for korruptionsanklager, og som I otte år hart opholdt sig i Panama, men netop for nogle uger siden er vendt tilbage til Ecuador.

Fra de seneste ugers protest

De væbnede styrker, der har stor magt i landet, ville ikke længere støtte Gutierrez, sagde forsvarschef general Victor Hugo Rosero. Da Gutierrez kom til, skete det kun fordi, han havde hærens opbakning.

Oppositionen har betegnet Gutierrez som diktator, efter at han i december indsatte politiske tilhængere i landets Højesteret.

Følg med på NarcoNews

Netavisen 21. april 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne