Stort flertal for at torturforbud bør indskrives i dansk lov 

Amnesty International iværksætter kampagne for at indsamle 100.000 underskrifter

Et klart flertal på 85 procent af danskerne finder det meget vigtigt eller vigtigt, at Danmark skal være foregangsland i arbejdet mod tortur, konkluderer en nylig rundspørge.

Tortur i Irak – Danmark er med

Opinionsundersøgelsen er foretaget af Catinet for Amnesty International og offenliggjort 18. april i avisen Urban. 1.000 personer blev spurgt om deres holdning til spørgsmålet om et forbud mod tortur i dansk lov og Danmarks rolle som foregangsland i arbejdet mod tortur.

Over 81 pct. erklærer sig meget enig eller enig i, at et forbud mod tortur skal indarbejdes i dansk lov. Kun 8,5 pct. er uenige eller meget uenige i, at et forbud skal stå direkte i dansk lovgivning.

Dermed er kun hver tolvte af de adspurgte enige i VK-regeringens afvisning af at følge opfordringen fra FN om at indarbejde forbuddet mod tortur i dansk lovgivning.

– Vi er meget glade for den store opbakning bag arbejdet mod tortur, som undersøgelsen dokumenterer. Det er et overbevisende signal til regeringen om at støtte forslaget fra Amnesty International og RCT om at inkorporere forbuddet mod tortur i dansk lov – såvel den militære som den civile straffelov, siger kommunikationskoordinator i Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i København, Tue Magnussen og fortsætter:

– Den markante folkelige opbakning til Danmarks mangeårige rolle som foregangsland i arbejdet mod tortur bør udmønte sig i, at Danmark følger opfordringen fra FNs anti-torturkomite.

– Det er samtidig et skulderklap til det arbejde, som RCT og Amnesty International står for og som gennem en såvel politisk, diplomatisk og behandlingsmæssig indsats har gjort Danmark til foregangsland i arbejdet mod tortur, tilføjer Tue Magnussen.

Da regeringen flere gange har udtrykt, at de ikke ønsker at skrive et forbud mod tortur ind i dansk lovgivning, er Amnesty International gået på banen.

Den 19. april indledtes en stor underskriftindsamling med fremstød på 14 DSB stationer i hele landet.   En lang række kendte danskere støtter aktivt indsamlingen. Lars Bom var en af dem, der den 19. april indsamlede underskrifter sammen med Amnesty – på Københavns Hovedbanegård under slagordet ”Forbyd Tortur”. På andre metro- og DSB-stationer i København var Thure Lindhardt og Peter Gantzler med til at støtte arbejdet mod tortur. I andre dele af landet hjælper bl.a. borgmestre og lokale kunstnere med at samle underskrifter.  

Tortur er et fundamentalt brud på menneskets frihedsrettigheder, men alligevel vil regeringen ikke tage initiativ til at skrive et klart forbud ind i dansk straffelov og den militære straffelov. Amnesty forstår ikke regeringens modvilje, da der netop i denne tid dukker flere og flere tilfælde op, der sætter tortur på dagsordenen – også i Danmark. I Irak er Danmark med i en koalition, der benytter tortur, og i vores naboland England har domstolene accepteret at bruge beviser, der er fremkommet under tortur.

”Hvis vi fra dansk side ønsker at give konventionen mod tortur vægt og autoritet overalt i verden, må vi selv vise vejen ved at indarbejde den i vores lovgivning og utvetydigt skrive i straffeloven, at tortur er forbudt og strafbart,” siger Lars Normann Jørgensen, generalsekretær Amnesty International

Danmarks image som foregangsland på menneskerettighedsområdet er alvorligt svækket – det er svært at overbevise andre lande om, at de skal tage menneskerettighederne alvorligt, når vi ikke selv gør det.   Amnestys mål er at få samlet 100.000 underskrifter inden årets udgang og med dem vise regeringen, at den danske befolkning er imod tortur.  

For yderligere information om Amnesty og kampagnen, se:

http://www.amnesty.dk/forbydtortur

Netavisen 20. april 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater