Ny pave: Bayersk katolsk fundamentalist  

Den 78-årige tysker Joseph Ratzinger er blevet valgt som nyt overhoved for den katolske kirke under navnet Benedikt XVI (16)
Han er en stokkonservativ katolsk fundamentalist, som hævder pavekirkens forrang over for andre kristne sekter og har tjent som den afdøde Johannes Paul II’s’ ideologiske vagthund. I 1977 blev han ærkebiskop af München og samme år kardinal. Han betragtes som den katolske kirkes nuværende chefideolog.

Han blev som barn uddannet i Hitlers skolesystem og indgik som 14-årig i 1941 i Hitler-Jugend. Som 16-årig blev han indrulleret i hæren, hvorfra han deserterede i april 1945 (nogle oplysninger siger 1944). I en kortere periode efter Hitlers nederlag var han krigsfange hos de allierede.

Han blev optaget på et katolsk præsteseminarium og har haft en strålende teologisk karriere.
Han har været professor ved fire forskellige tyske universiteter fra 1959 og frem.

Han var en af pave Johannes Pauls nærmeste medarbejdere og efter dennes død den mest fremtrædende katolske prælat.
Han vurderes som en ‘overgangspave’ som vil videreføre den døde paves linje og ligesom denne ekstrem doktrinær i alle etiske og moralske spørgsmål. Han er angiveligt modstander af Irak-krigen og af ‘præventive krige’ – men Vatikanets krigsmodstand har også under den afdøde pave været af mild verbal art.

Til gengæld gik Ratzinger ind i den amerikanske præsidentvalgkamp på Bush’s side. I et brev gav han ordre til, at amerikanske biskopper skulle nægte aborttilhængere at gå til alters. Forbuddet kom specielt til at gælde den demokratiske præsidentkandidat John Kerry, der er katolik, men som forsvarer kvinders ret til abort.
I brevet fordømte Ratzinger desuden alle katolikker, der stemmer på en kandidat, der går ind for retten til abort.

Biografisk information
Wikepedia – Pope Benedict XVI

Se også
Paven har blod på hænderne
Af Terry Eagleton

Netavisen 19. april 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne