Mærsk: Nr. 1 på Dansktoppen  

Kommunistisk Politik 6, 2005

I 1980 var ØK dansk erhvervslivs absolutte flagskib. Kompagniet beskæftigede dengang 29.000 mennesker på fem kontinenter og omsatte for 19 mia. kr., mere end tre gange så meget som en anden af datidens giganter, F.L. Smidth & Co.
I toppen af dansk erhvervsliv havde ØK og F.L. Smidth & Co. følgeskab af navne som FDB, Ess-Food, Dansk Landbrugs Grovvareselskab (DLG), J. Lauritzen- koncernen, Dansk Esso, De Danske Sukkerfabrikker, Handelsbanken og Dansk Shell. De 10 virksomheder beskæftigede i alt ca. 82.800 medarbejdere og omsatte for godt 76 mia. kr. Det svarede til en femtedel af Danmarks daværende bruttonationalprodukt.

25 år senere har Danmark fået et nyt flagskib, A.P. Møller-Mærsk med godt 60.000 medarbejdere og en omsætning på over 150 mia. kr.

Maersk er blevet en multinational gigant – og regnes for en af de rigtig slemme
De amerikanske teamsters har ført en kampagne mod Maersk for at undergrave faglig organisering

I 2003 var beskæftiget 58.905 personer i A.P. Møller-Mærsk-koncernen. Dertil kommer de indirekte virkninger af dets aktiviteter. Det giver ifølge Danmarks Statistiks beregninger for Politiken beskæftigelse til 29.778 personer.

At A.P. Møller-Mærsk er Danmarks største virksomhed betød altså, at 88.683 personer, direkte og indirekte, var beskæftiget i 2003. Det svarer til 3,3 procent af den samlede beskæftigelse i Danmark.
Virksomheden stod til gengæld også for en samlet produktion på 171 milliarder kroner, når man regner de indirekte effekter med. Det svarer til 7,2 procent af den samlede danske produktion.

Ud over A.P. Møller-Mærsk rummede top 10 over de største danske virksomheder i 2002 foretagender som Danske Bank, TDC, Danish Crown, Dansk Supermarked, Arla Foods, ISS, Carlsberg, Group4Falck og Coop Danmark. De 10 største havde knap 678.000 medarbejdere kloden rundt – halvdelen heraf var beskæftiget i ISS og Group4Falck – og omsatte tilsammen for 542 mia. kr., godt 40 procent af Danmarks bruttonationalprodukt.

Fra 1980 til 2002 blev antallet af medarbejdere i Danmarks 10 største virksomheder mere end ottedoblet, mens giganternes relative betydning for dansk økonomi blev fordoblet.

De største danske virksomheder har således spillet en stadigt vigtigere rolle i den samlede samfundsøkonomi op gennem det seneste kvarte århundrede.

Danmark har en lang tradition for at mønstre én meget stor virksomhed. I begyndelsen af 1970’erne tegnede ØK sig for mere end en tredjedel af den samlede omsætning i landets 10 største virksomheder. 30 år senere svarede A.P. Møller-Mærsks omsætning ligeledes til ca. 30 procent af top 10-gruppens samlede omsætning.

Kilder: Politiken samt Martin J. Iversen, Adjunkt på Center for Virksomhedshistorie, Handelshøjskolen i København
Erhvervshistorie, Tema Jyllands-Posten.

Se også
Danmark 2 år i krig: A.P. Møller Mærsk scorer kassen
Kommunistisk Politik 6, 2005

Mærsk: Suverænt Danmarks største forurener
Kommunistisk Politik 6, 2005

Netavisen 15. marts 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater