IØ-fonden kræves lukket

Investeringsfonden for Østlandene (IØ) kræves lukket af Dansk Folkeparti i forbindelse med dets forhandlinger om regeringsgrundlaget.

Fonden, som blev oprettet af Nyrupregeringen i starten af 90’erne, er en blandt flere statslige pengetanke, der har støttet dansk industri i dets bestræbelse på at flytte arbejdspladser udenlands, – den såkaldte udflagning, som gennem tiden har kostet titusinder danske arbejdspladser.

I de sidste to år har eksempelvis blot tre virksomheder: Rockwool, Gumlink og ECCO modtaget 526 millioner kroner i støtte på flyttedagen. Det kostede 250 ansatte deres arbejdsplads. For hver milliard skattekroner, der pumpes i udflagning, mister 1.000 arbejdere deres lønindkomst.
IØ-fonden er kun én blandt flere statslige fonde, der bestrider denne funktion.

Mens DF kræver den lukket, så er de øvrige partier mere valne:
Socialdemokratiet og Konservative vil have den omdannet. SF og Enhedslisten kræver, at man som udgangspunkt stopper enhver form for investering i svinefabrikker i Østeuropa, ligesom partierne har krævet, at udviklingsfondene kulegraves.

Det er nemlig forbundet 3f, der med sine afsløringer om dansk statsfinansieret miljøsvineri i Polen, har bragt debatten på højkant. IØ-fonden har skudt 36 millioner skattekroner i danske landmænds svinefarm Poldanor i Polen, hvor fodboldbanestore gyllelaguner indtil for nylig lå udækkede hen.

Mens de såkaldte arbejderpartier blot vil have miljøsvineriet stoppet, så erklærer DF altså, at de vil have udflagningssvineriet stoppet – eller i hvert fald en del af det.

Ifølge det danske selskab bag Polens største svinefarm, Poldanor, tjente IØ-fonden mere end 44 millioner kroner på fondens aktieinvestering på blot seks år.

Netavisen 17. februar 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne