Løslad Sandra Bakutz!

Østrigsk menneskerettighedsaktivist anholdt i Tyrkiet –
International kampagne for øjeblikkelig løsladelse

Den internationalt kendte menneskerettighedsaktivist Sandra Bakutz, østrigsk statsborger, beskæftiger sig med isolationsfængslinger verden over. Den 10. februar blev hun arresteret af tyrkisk politi, da hendes fly landede i lufthavnen i Istanbul. Hun skulle som uafhængig journalist deltage i en international delegation for at overvære retssagen mod 23 tyrkiske menneskerettighedsaktivister, der er anklaget for forbindelser med den forbudte organisation DHKP-C.

Sandra Bakutz ved et seminar mod isolationsfængsling i Berlin
december 2004

Sandra Bakutz blev overført til Pasakapisi-fængslet uden at være anklaget for nogen specifik forbrydelse, men for “medlemskab af den illegale DHKP-C organisation”. Hun har sultestrejket siden fængslingen.

Retssagen mod de tyrkiske menneskerettighedsaktivister er baseret på forfalskede dokumenter og er under stærk international kritik. De anklagede har især beskæftiget sig med forholdene for fangerne i de tyrkiske specialfængsler af F-typen. 118 fanger i disse uhyggelige fængsler har mistet livet i de seneste år.
Blandt de øvrige deltagere i delegationen til retssagen var også en repræsentant for det danske Internationalt Forum.

Den tyrkiske stat forsøger at skabe en sammenhæng mellem legale menneskerettighedsorganisationer og forbudte politiske organisationer og forsøger på denne måde at miskreditere menneskerettighedsorganisationerne.
EU hjælper den tyrkiske stat gennem etableringen af den såkaldte terrorliste, hvorpå også en del tyrkiske friheds- og venstrefløjsorganisationer er nævnt – heriblandt DHKP-C.
Under retssagen angreb politiet demonstrationen uden for retsbygningen. Demonstranter blev gennemtævet, så den internationale delegation fik lejlighed til at se “det nye demokratiske Tyrkiet” i praksis.

Den Internationale Platform imod Isolation har opfordret til international handling for øjeblikkelig løsladelse af Sandra Bakutz. I en erklæring hedder det:
“Den tyrkiske stat, som prøver at benytte forfalskede dokumenter til at stemple demokratiske organisationer og deres medlemmer som terrorister, bruger også demagogi om terrorisme for at skræmme dem, som modsætter sig menneskerettighedskrænkelser.”

Sandra Bakutz har tidligere været tilbageholdt og truet af civilklædt politi i Ankara i 1998, da hun sammen med en anden international delegation var i Tyrkiet for at protestere mod forsvindinger. Hendes nuværende arrestation er tilsyneladende baseret på en fængslingskendelse fra 2001.
“Folk som Sandra Bakutz, som er imod krænkelser af menneskerettighederne, stemples som terrorister af dem, som søger at forbyde forsvaret af demokratiske rettigheder og friheder,” hedder det i erklæringen fra Den Internationale Platform imod Isolation, som opfordrer alle progressive og demokratiske organisationer til at støtte kampagnen for løsladelse af Sandra Bakutz og mod de fortsatte menneskerettighedskrænkelser i Tyrkiet.

Internationalt Forum siger i en støtteudtalelse:
“I Internationalt Forum har vi kendt Sandra i årevis. Vi har blandt andet samarbejdet om internationale konferencer mod tortur og isolation, ligesom vi sammen med hende og mange andre aktivister fra Europa og Mellemøsten har arbejdet mod F-type-fængslerne i Tyrkiet.
Vi opfordrer alle til at reagere på arresten af vores gode kammerat Sandra Bakutz og kræver hende løsladt øjeblikkeligt.”

Antikrigsbevægelsen Stop Terrorkrigen, fredsaktivisten Ulla Røder og en række har tilsluttet sig denne opfordring.

Folk og organisationer opfordres til at kræve Sandra Balutz løsladt øjeblikkeligt ved at henvende sig med protester her:

Den østrigske ambassade
Svanemøllevej 7
2100 København Ø
Kopenhagen-ob@bmaa.gv.at

Den tyrkiske ambassade
Rosbæksvej 15
2100 København Ø
Turkembassy@internet.dk

Se også
Österreicherin in Istanbul verhaftet!
Indymedia Tyskland (ty)

Netavisen 16. februar 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne