Prædidentkandidat spærret inde i Gaza

De danske fredsvagter, som opholder på Vestbredden i forbindelse med det forestående palæstinensiske præsidentvalg har netop meddelt, at én af kandidaterne, den uafhængige Mustapha Barghouti, i øjeblikket er forhindret i at rejse tilbage fra Gaza til Vestbredden.

Mustapha Barghouthi har været i Gaza for at afholde vælgermøder. Han skulle efter planen i morgen afholde vælgermøde i Hebron på Vestbredden og fredag i Jerusalem.

De israelske myndigheder har imidlertid hermetisk lukket Gaza for al ind- og udrejse de næste 48 timer. Dette rammer også Mustapha Barghouthi og hans kampagne.

Mustapha Barghouti på ESF – Europæisk Socialt Forum – i London oktober 2004

Den danske fredsvagt Ulla Sandbæk skulle efter planen have været med til at sikre Barghoutis rejse fra Gaza til Vestbredden. Barghouthi har to gange tidligere under valgkampagnen været tilbageholdt af israelske soldater ved checkpoints. Den ene gang blev han brutalt banket af soldaterne.

Ulla Sandbæk fortæller fra Jerusalem:

– Jeg skulle sammen med andre fredsvagter være med til at ledsage Mustapha Barghouthi fra Eretz checkpoint i Gaza til Hebron her til aften. Vi fik imidlertid at vide, at Israel har lukket for passage de næste 48 timer.

– Som tidligere EU-parlamentsmedlem har jeg haft kontakt med EU Delegationen i Jerusalem, med EUs formand for valgkommissionen Michel Rochard. Alle var utrolig velvillige og arbejder på sagen på højtryk. Men om det lykkes at få Mustapha Barghouthi ud er endnu meget usikkert.

– Det er en skandale at Israel, en stat der kalder sig demokratisk, på den måde hindrer en præsidentkandidat i at holde valgmøder så kort tid før et valg og med så kort en valgkamp, slutter Ulla Sandbæk fra Vestbredden.

To andre præsidentkandidater, som bor i Gaza, har slet ikke fået udrejsetilladelse, så de kan føre valgkamp på Vestbredden.

Valgkampen i de besatte områder er i fuld gang.
Der er endnu ikke observeret uregelmæssigheder i mellem palæstinenserne selv, men valgkampen er nærmest umuliggjort af den israelske besættelse.

En gruppe på et par hundrede valgobservatører er udsendt fra EU – FN er tilstede og står for det logistiske.
Der er ikke fra dansk politisk hold udsendt officielle observatører til valget.

Syv danske fredsvagter er på Vestbredden for at observere valgkampen og valget af Arafats afløser som ny palæstinensisk leder. En enkelt af danskerne, Gitte Rasmussen er officielt godkendt af den palæstinensiske valgkommision CEC. Hun er udsendt som observatør af SID.

Valget af ny palæstinensisk præsident afholdes på søndag.

Netavisen 6. januar 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne