Nazi i Salem: Ingen platform for nazismen!BEKÆMP RACISMEN!IKKE FLERE “HATE-CRIMES”!Hvem står bag Salem-marchen?

Af Anti-Racistisk Netværk

Lørdag d. 11. december vil nazister fra hele Europa marchere i Salem, en forstad til Stockholm. Sidste år var de over 1500 nazister samlet – det er den største nazistiske manifestation i Skandinavien efter krigen. Det skal stoppes!

Derfor arrangerer Anti-Racistisk Netværk busser til Stockholm.
Vi tager afsted fredag d. 10/12 om aftenen og er hjemme søndag d. 12/12 om morgenen.

Se her om programmet for manifestationen
Medvirkende bl.a. Mikael Wiehe, Jan Hammarlund og Monica Nielsen

Herunder finder I en udtalelse fra Netværket mod Racisme om dette års manifestation, og en artikel med baggrundsinformation om nazi-marchen (fra sidste år).

Vi håber at I vil bakke op om turen, og hjælpe med at sprede ordet; I kan f.eks. sende denne tekst ud til jeres lokalafdelinger, bringe annoncer i jeres blade/aviser, sende mails rundt på jeres interne mailling-liste, omtale turen i jeres nyhedsbrev, lægge artiklerne på jeres hjemmeside, ja kun fantasien sætter grænser.
Vi ses i Stockholm!

Ingen platform for nazismen!

På vegne af Anti-Racistisk Netværk,
Antifascistisk Aktion – København

Alle spørgsmål og henvendelser kan rettes til:
Tlf: (+45) 21 84 34 32
E-mail: salem04@antifa.dk

Udtalelse fra Netvärket Mot Rasism i forbindelse med nazi-marchen i Salem:

John Hron, Ronny Landin, Kent Antonsson, Hyan Altrn, Jimmy Rajabar, Peter Karlsson, Gerard Gbeyo, Björn Söderberg – det er nogle af de nogle og 30 mennesker, som gennem de sidste 20 år er blevet myrdet af nazister i Sverige, fordi de var homoseksuelle, “indvandrere”, fagligt aktive eller antiracister. Vi må alle, hver og en og sammen, på alle måder, stå frem for menneskeværd, demokrati og mod højreekstrem vold.

Manifestation:
11 DECEMBER MEDBORGARPLATSEN Stockholm kl 16:00

Igen marcherer nazisterne i Salem. Vi ved, at det ikke er en sørgemarch, men en måde for dem at udbrede deres hadpropaganda. En hadpropaganda som vil skabe modsætninger mellem mennesker.

Nazisterne forsøger at vinde vælgere og sympatisører ved at placere skylden for alle samfundsproblemer på grupper, der i forvejen er udsatte, f.eks. “indvandrere”. Vi ved, at det ikke passer. Når vi konfronteres med en afmontering af velfærden, segregation og arbejdsløshed, så skyldes det ikke “indvandrere”, men den politik, som føres af de økonomiske og politiske magthavere. Istedet for at arbejde for et ligeligt samfund, forsøger nazisterne at øge kløften mellem fattig og rig ved at gøre “indvandrere” til syndebukke for lukning af sygehuse og ungdomsklubber, for at industrier nedlægges og for nedskæringer i ældreforsorgen.

Nazisterne sætter også ansvaret for overgreb mod kvinder på det flerkulturelle samfund. Men det er ikke der problemet ligger. Problemet er, at der ikke er ligestilling i samfundet. At arbejde for ligestilling er en del af kampen mod nazismen.

Mange tror, at man kan tie nazismen ihjel, eller at politikere og politi kan stoppe dem. Men historien viser, at det vigtigste våben imod nazismen er levende og brede folkebevægelser. Altså at vi almindelige mennesker, naboer, kollegaer, klassekammerater, sammen siger fra. Det spiller ingen rolle om de forsøger at lege folkelige, kalder sig demokrater, nationale eller patrioter. De er feje mennesker, som sår splittelse, frygt og had.

Derfor er det vigtigt at vi alle, gamle og unge, kvinder og mænd, “sorte” og “hvide”, lesbiske og bøsser, forstadsunger og citykids sammen manifester os imod nazismen.

Kom for at vise, at du ikke accepterer racistiske synspunkter! Kom for at sige, at nu må det være nok!

NÄTVERKET MOT RASISM, Vänsterpartiet stockholm och SEKO Klubb 119
www.nmr.nu
Støt kampen mod racisme!

Se også
Återigen marscherar nazisterna i Salem

Salemfonden kalder de sig, arrangørerne af mindemarchen for Daniel Wretstrøm den 6. december i Salem nær Stockholm. Arrangørerne forsøger at give det indtryk, at det er en upolitisk sørgemarch. Men fonden drives af redaktionen på det nazistiske tidsskrift Info14.

Salem-marchen præsenteres som en manifestation mod den »flerkulturelle« vold rettet mod »svenskere«. Og hvem kan være imod en manifestation mod vold?

Men arrangørerne har selv en lang række domme bag sig for vold, våbenbesiddelse og trusler. Og Tidsskriftet Info14 har været det toneangivende organ for den voldsomste del af den nazistiske bevægelse. Mordet på Bjørn Søderberg, bilbomben mod journalistparret i Nacka og politimordene i Malexander blev alle hyldet af Info14.

Patriot lyder bedre

Arrangørerne er ikke meget for at fortælle hvem de er og benægter at manifestationen har en politisk kobling. I deres direktiver til årets talere opfordrer de de forskellige nazi-organisationer til at nedtone deres retorik:

»Brug synonymer. For eksempel: raceforrædere erstattes med folkeforrædere. Nazist med patriot/national/regimekritiker.«

Hvad er det arrangørerne af den »nationale antivoldsmanifestation« ikke tør vise frem? Lad os kigge nærmere på Info14 og se på deres rolle i den nationalsocialistiske bevægelse.

Tilbage i førersædet

Den svenske nazistiske bevægelse mobiliserer igen til sin årlige Salem-march. I løbet af efteråret har nazisten Robert Vesterlund taget førerskabet over paraden tilbage.

Vesterlund sad fængslet under sidste års »nationale manifestationen mod vold« for blandt andet mordtrusler og besiddelse af en pistol, men kom ud fra fængslet i juni.

Den første oktober indledte han og hans nettidsskrift Info14 sin offensiv for nazimarchen, med en kampagne for de følgende måneder.

Sammen med NationalDemokraterne vil de forsøge at sprede 150.000 løbesedler, 90.000 klistermærker samt tusindvis af plakater. Nazigrupperne planlægger
at gennemføre særlige aktionsdage hvor de samler sympatisører til masseuddeling. Datoen for nazimarchen er sat til den 6. december.

NationalDemokrater bekender kulør

Sidste år, hvor Vesterlund sad fængslet, blev forberedelserne varetaget af den yngre garde i Info14. Dette resulterede i, at NationalDemokraterne kunne få en stærkere position og blive den drivende kraft – med egne talere, konferencier og vagter.

Trods at tidligere marcher har været tavse, ledte NationalDemokraternes Tor Paulsson an med fællessang i paraden, med skrål af Ultima-Thule-sange.

NationalDemokraterne sidder valgt som kommunalfuldmægtige i Haninge og Sødertälje, samtidig med at de nu langt mere åbent viser deres tætte samarbejde med de nazistiske organisationer.

Under sidste års manifestation var der talere fra Blood & Honour og NationalSocialistisk Front sammen med ND’s egne. Samarbejdet mellem NationalDemokraterne og den terror-hyldende klike omkring Info14 er blevet cementeret i løbet af året, og Info14 fungerer oftere og oftere som et »uformelt« vagtkorps ved ND’s manifestationer.

I sommeren gennemførte begge organisationer desuden et fælles angreb på Pride-paraden og moskéen på Medborgarplatsen i Stockholm.

Taktisk dække

I Vesterlunds direktiver for årets naziparade betoner han, at naziarrangørernes forbud mod hagekors og andre nazistiske symboler kun er et taktisk spørgsmål under manifestationen:
»Anvend ikke historiske eller kulturelle symboler som forbydes af staten. Ikke på grund af svaghed mod et svenskfjendtligt system, men for at undgå anmeldelser mod enkelte individer«.

De tidligere år har Vesterlund siddet til dialogmøder med politimagten før manifestationen.

Han opfordrer desuden marchdeltagerne til at være forberedte på at bruge vold under manifestationen.

»Ignorer provokationer fra provokatører som Gustav Fridolin, AFA med flere. Hvis derimod enkelte personer risikerer fysisk skade opfordres samtlige stridbare mænd til at udnytte loven om nødværge og sammen sikre deltagernes sikkerhed.«

Strøm
Jonny Strøm har siden midten af halvfemserne været Vesterlunds højre hånd og arbejder også med Info14. Strøm står som anmelder af årets Salem-manifestation.

Seksogtyveårige Jonny Strøm begyndte sin karriere som ung skinhead og blev anholdt for grov vold. Sammen med Vesterlund har han rejst landet rundt og været med til at organisere marcher for organisationer som NS-Stockholms antijødiske demonstration i 1997 og NSF’s første-maj-parade i Ludvika 1999.

Strøm har haft tæt kontakt med Blood & Honour i Skåne og ofte besøgt deres koncerter. I år blev han dømt for hetz mod folkegruppe samt deltagelse i mishandling af en 25-årig kvinde i Stockholm i november, efter at han sammen med Vesterlund og tre andre personer havde fulgt efter hende, da hun rev deres plakater ned.

Rejsende fra nær og fjern

Nazi-marchen i Salem er ikke bare et samlingspunkt for alle Sveriges nazister. Sidste år deltog nazister fra Danmark, Norge og Tyskland og igen i år mobiliserer den danske nazistiske gruppe White Pride til marchen.

Salem-marchen er den største nazi-manifestation i Norden siden 2. Verdenskrig, og en begivenhed hvor de nazistiske ledere mødes for at planlægge kommende aktiviteter.

Netavisen 30. november 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater