Julie Leonardsson – en skarp svensk satiretegner

Lørdag den 16. oktober kl. 14.30 åbner en særudstilling i Oktober Bogcafe og Galleri, Egilsgade 24 på Islands Brygge, med den svenske kunstner Julie Leonardsson. Det sker i forbindelse med en koncert med den amerikanske folkesanger Anne Feeney.

Statsminister Göran Persson, Sharon og Bush er nogen af de tilbagevendende figurer i de skarpe satiretegninger, Julie tegner til månedsbladet Dagens Arbete. Hver eneste tegning er fyldt med mange detaljer og supplerende tekst, nærmest som en tegneserie.

Julies tegninger viser hvor stærk den politiske satire kan være. På en tegning ses Sharon, der vasker sine blodige hænder efter at have slagtet fredsduen er iklædt fredsdue-fjer, mens et par drenge kaster sten efter en hær af dystert udseende mænd med stålhjelme, der får en til at tænke på de tyske tropper fra anden verdenskrig.

På den gengivne tegning sidder under Bush på talerstolen Rumsfeld, Powell og Rice som de tre aber, der ikke vil høre, se og tale. Under dem er skiltet med ‘God bless America’ med Julie’s kommentar: Det er der helt sikkert ikke andre der gør.


Klik og forstør

Svensk LO’s pris for det bedste billede gik i 2002 til Julie for en tegning, hvor han viser statsminister Göran Persson på den socialdemokratiske partikongres. Han sidder med alle ministrene på knæet, de ligner hinanden som bær og de er alle små kopier af Göran Persson.

Julie Leonardsson er født Håkan i 1943 og er bosiddende i Smedjebacken, Dalarne, nordvest for Stockholm. Da alle efterhånden kun brugte hans tilnavn Julie, så tog Håkan konsekvensen og tog navneforandring til Julie.

Udover satiretegninger har Julie en stor produktion, fra arbejdslivet i Sverige. Hans værker er med i vandrerudstilling “I själva verket”, som handler om stålværket i Fagersta og dets sidste hundrede dage inden det blev nedlagt i 2003 og produktionen flyttet til England, og han har bidraget til bogen “Minnet av vår framtid”, udgivet ved den lokale Metal-afdelings 100-års jubilæun i 2002.

Desuden har Julie Leonardsson illustreret børnebøger, bl.a. nogen af de bedste let-læse bøger i Sverige: “Gustav Vasa” og “Vikingarnas Värld”.

Hele efteråret har Julie haft travlt. Udover at færdiggøre en børnebog, tegner han billeder fra nutidens arbejdsmiljø til en udstilling i 2005. Den skal vise arbejdsmiljøet på jernvalseværket i Smedjebacken, Dalarne, sammenstillet med Johan Ahlbäcks billeder samme steds fra, tegnet i 20’erne og 30’erne, en af samtiden overset, men i dag anset arbejderkunstner.

Smedjebackens valseværk havde for 30 år siden 1200 ansatte og tilvirkede 20 ton stål i timen. I dag er der 400 ansatte, der tilvirker 100 ton i timen.

Også privat danner Julie Leonardsson og Anne Feeney par: Svensk og amerikansk For Justice!

Se også
Satirer af Julie Leonardsson fra Dagens Arbete

Anne Feeney – bærer af amerikansk arbejdersangtradition
KP20, 2004

Netavisen 12. oktober 2004Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne