Mærsk i top på listen af leverandører til USA’s krige

Der er store penge i Irak-krigen for A.P. Møller-Mærsk. På 6 år har det fået ordrer fra det amerikanske militær på mere end 11 milliarder kr. Selskabet er blandt Pentagons absolut største udenlandske leverandører.

Det danske rederi A.P. Møller-Mærsks amerikanske datterselskab, Maersk Inc., er nummer 52 på listen over selskaber, der har modtaget de største ordrer til det amerikanske forsvar gennem de seneste seks år, skriver Ritzau.

Det fremgår af en undersøgelse, som det amerikanske institut for undersøgende journalistik, Center for Public Integrity, har lavet.

Maersk har i perioden 1998-2003 modtaget ordrer fra USA’s forsvarsministerium, Pentagon, på i alt 11,5 mia. kroner, viser undersøgelsen. Det drejer sig typisk om forskellige transportopgaver.

Mærsks containere præger billedet i Irak. Fotoet viser Mærsk-containere på en amerikansk base i Bagdad, som er udsat for hyppige raketangreb. Adskillige containertransporter med Maersks logo er blevet ramt af den irakiske modstands angreb.

Den amerikanske regering har desuden anerkendt rederiet til at drive en række skibe, der giver ret til statsstøtte for at stå til rådighed, hvis forsvarsministeriet får et akut behov for at sende fragt til eksempelvis Irak. Afgørelsen, der er truffet af Maritime Administration betyder, at Mærsk har fået lov til at drive 15 amerikanske skibe, der drives af U. S. Ship Management i North Carolina.

Det blev oprindeligt krævet, at et amerikansk selskab stod for driften.

Instituttet for undersøgende journalistisk har fundet frem til, at 737 selskaber i perioden hver har modtaget samlede ordrer på over 100 mio. dollar. Af dem er 95 udenlandske.

Også Greenland Contractors I/S – et fælles selskab drevet af Greenland Resources, ejet af den grønlandske regering, og den største danske entreprenørvirksomhed A/S Højgaard – er med på listen som nummer 301. Selskabet har modtaget ordrer til en samlet værdi på knap 1,6 mia. kroner især til opgaver i forbindelse med driften af Thule Air Base, der nu vil blive opgraderet til stjernekrig.

Mærsk McKinney Møller er Danmarks suverænt rigeste mand og mangemilliardær. A.P. Møller-Maersk hører til blamdt verdens multinationale giganter og Maersk selv er på listen over de første par hundrede dollarmilliardærer.

Hans datter Ane Uggla, en af tre næstformænd i Mærsk – A.P. Møller, regnes for Danmarks rigeste kvinde (Dronningen indgår ikke i sådanne opgørelser). Hun har en skønnet personlig formue på 1,2 mia. kr.

Se også
A.P. Møller – sejlende i død og ødelæggelse
Komiteen for et Frit Irak

A.P.Møller-Maersk rammes af irakisk modstandskamp
Netavisen 31.10.2003

Netavisen 6. oktober 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne