250.000 på gaden i Amsterdam

Det var den største demonstration nogensinde indkaldt af den hollandske fagbevægelse og den største demonstration i Amsterdam siden de massive antiraketprotester for mere end 20 år siden. 250.000 gik den 2. oktober på gaden i protest mod den åbent borgerlige Balkenende-regerings planer om dramatiske nedskæringer på pensioner og sociale ydelser – den hollandske variant af den tyske Agenda 2010. Man protesterede samtidig (og tingene hænger sammen) mod regeringens loyalitet over for Bush’s krigsførelse og terrorkrig.


250.000 hollændere demonstrerede den 2. oktober 2004 mod regeringens sociale nedskæringsplaner – mod Agenda 2010
Klik for at se reportage og billeder

Arrangørerne havde forventet en deltagelse på 100.000.
Det var udover de tre hollandske fagbevægelser FNV, CNV (kristelig), and MHP (funktionærer) omkring 500 større og mindre organisationer, indbefattet oppositionspartierne. De har samlet sig på grundlag af platformen Keer het Tij (‘Vend strømmen’).

Demonstranterne råbte ‘Modstand mod regeringen’ og sang Internationale og hollandske modstandssange.
Protesten rettede sig mod regeringens finanslov, som blev fremlagt den 21. september.

Det er en spareplan, som vil skære 2.2 milliarder euro ned i år og 2.3 milliarder euro næste år. Den omfatter skattestigninger og forhøjede tvangsbidrag til sociale sikringsordninger. Understøttelser og sociale ydelser skal skæres drastisk ned. Pensionerne angribes – herunder vil man fjerne den hollandske udgave af efterlønsordningen og muligheden for førtidspension.

Den konservative regering under Jan Balkenende er dybt forhadt. Ifølge en opinionsundersøgelse har mere end 80 pct. af hollænderne ‘ringe’ eller ‘slet ingen’ tillid til regeringen. Et valg nu ville betyde enden for Balkenendes regering, og en socialdemokratisk-socialistisk regering ved magten.

Efter finansloven blev fremlagt har der været en lang række lokale strejker. Demonstrationen opfordrede til at fortsætte disse og andre nye protester.

Se også
Væk med EU’s Agenda 2010
Kommunistisk Politik 20, 2004
Kapitalismens Tyskland i krise
Netavisen 24.09.2004

Netavisen 4. oktober 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne