Storbanker skøjtede hen over krisen

På fire år skovlede de fire største banker i Danmark 100 milliarder ned i kassen. Derved trodsede de totalt den almindelige krise, som menigmand ellers måtte bide i. Arbejdsløsheden er siden 2002 steget med omkring 60.000, og i 2003 oplevede Danmark en decideret negativ udvikling i Bruttonationalproduktet (BNP).

Men Nordea, Danske Bank, Jyske Bank og Sydbank har siddet konjunkturerne overhørig:
– Det kan de, fordi de laver flere forretninger med eksisterende kunder. De gør simpelthen alt muligt i øjeblikket for at tjene penge. Se blot på de nye boliglån, forklarer Bjarne Jensen, der bærer titlen bankekspert. Han lægger dermed ikke skjul på, at profitterne høstes fra menigmands lommer.

Med til forklaringen hører tilsyneladende også de højere magter:
– Det har været en guds gave til bankerne, at renten er faldet. Det har givet mulighed for omlægning af realkreditlån, som næsten har udviklet sig til en folkesport, udtaler han og påpeger, at bankernes indtjening dermed er skiftet fra den gamle forretning, hvor det var forskellen mellem ind- og udlån, der udgjorde indtjeningsgrundlaget.

Trods medvind på tilsyneladende alle cykelstier, så klarer de mindre banker sig knap så godt. Således havde 27 ud af de 79 mindste pengeinstitutter underskud i 2003. Bankeksperten frygter for, hvad bratte rentestigninger kan forvolde af skade på selv de største bankers gevinster.

Netavisen 20. september 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne