Den irakisk modstandspolitiker Abd al-Jabbar al-Kubaysi fængslet af USA


Abd al-Jabbar al-Kubaysi, formand for Iraks Patriotiske Alliance, blev arresteret den 4. september kl. 3 om natten lokal tid, da cirka 50 amerikanske besættelsestropper, støttet af helikoptere og tanks, stormede hans bopæl i Bagdad.
Hans arrestation fordømmes verden over.

Foto: Abd al-Jabbar al-Kubaysi ved konference i Paris maj 2004

Iraks Patriotiske Alliance om arrestationen af Abd al-Jabbar al-Kubaysi

I en udtalelse fra Iraks Patriotiske Alliance (5. september 2004) hedder det:

“Vi fordømmer arrestationen af vores leder Abd al-Jabbar al-Kubaysi, og vi holder besættelsesmagten ansvarlig for hans helbred og liv.

Vi forpligter os selv til at samarbejde med vores brødre og søstre i Irak og i udlandet for at få en international kampagne for Abd al-Jabbar al-Kubaysis løsladelse op at stå.

Vi bekræfter hermed, at vores modstand, inklusive retten til væbnet modstand, er legitim i henhold til international lov og FN’s Charter.

At stå over for en militært overlegen krigsmagt og med en stærk tro på vores retfærdige sag gør os stærkere og mere ukuelige.

Løslad Abd al-Jabbar al-Kubaysi!
Længe leve den irakiske modstand!”

Eksilpolitiker og modstandsmand

Abd Al-Jabbar Al-Kubaysi, f. 1944, gik som 15-årig ind i den irakiske afdeling af Baath-partiet (Det Arabiske Socialistiske Baath Parti), som var blevet dannet i Syrien i 1947. Han er uddannet som civilingeniør fra Det Amerikanske Universitet i Beirut og vendte herfra tilbage til Irak i 1967, hvor han kort tid efter, at højrefløjen i Baath-partiet havde taget magten i 1968, blev fængslet i flere omgange, idet han tilhørte Baath-partiets venstrefløj. Senere, i 1976, flygtede han til Syrien og siden til Europa.

I eksil arbejdede han på at samle den irakiske opposition imod Saddam Husseins styre på et antiimperialistisk grundlag, et arbejde, der har været behæftet med store personlige ofre. I 1981 blev hans to brødre således henrettet af Saddam Husseins styre på grund af deres brors politiske arbejde.

I 1992 var Abd Al-Jabbar Al-Kubaysi med til at danne Iraks Patriotiske Alliance og er i dag dens formand. Han har været en af drivkræfterne i dannelsen af en bred, national modstandsfront, hvis formål er at befri Irak fra den amerikansk ledede besættelse, og vendte tilbage til Irak kort før den amerikanske aggressionskrig blev indledt.

Komiteen for et frit Irak har på dansk på Oktober Forlag udgivet et længere interview med Al-Kubaysi som pjece:
Irakisk modstandsmand taler ud

Abd Al-Jabbar Al-Kubaysi berører i dette interview en lang række spørgsmål af interesse og væsentlig betydning for alle, der ønsker at forstå Irak, det irakiske folk, besættelsen og den folkelige modstand mod den.

Hans vurdering af opstanden i Falluja og dens betydning kan læses her:
Slaget om Falluja, opstanden og midlertidig folkemagt

Netavisen 7. september 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne