60.000 demonstrerede i mandags i Leipzig imod nedskæringer

Protestdemonstrationer i omkring 200 byer

Af Autonom Infoservice

Den østtyske by Leipzig slår alle rekorder: Mindst 60.000 demonstrerede i mandag imod den socialdemokratiske-grønne regerings nedskæringsplaner.

Hovedtaler ved demonstrationen var den tidligere formand for det tyske socialdemokrati Oskar Lafontaine.
Han kritiserede i en brandtale Socialdemokratiets nyliberalistiske politik og blev afbrudt af orkanagtige kampråb som ”Schröder muss weg – Hartz ist Dreck!” (Schröder skal væk – Hartz er noget lort”) ”Schliesst euch an – morgen seid ihr dran!” (”Slut jer til os – i morgen er det jeres tur!”) og ”Wir sind das Volk” (”Det er os, som er folket”).

En anden af talerne, Regine Richter, 40 år og frisør sagde bl.a. følgende:
” …I 1989 ønskede vi os forandringer, men i stedet for bureaukraternes diktatur har vi nu fået de store penges diktatur!…Arbejdsgiverne kan nu nøjes med at betale under 30% af den overenskomstmæssige løn….men jeg tjener idag kun 4,37euro i timen ( 32,77 kroner). Snart skal jeg altså arbejde for 3,07 euro i timen (23 kroner)! …..”
( Junge Welt.1.sept.2004 ).

Se billeder fra Leipzig her

Landsdækkende stjernemarch til Berlin planlægges

I alt var der i mandags for 4. gang i træk igen demonstrationer i over 200 byer – med op til 200.000 deltagere. Sidste uge gennemførtes de første åbne koordinationsmøder. På trods af uenigheder – især mellem forskellige indbyrdes konkurrerende organisationsfunktionærer – er der en udbredt vilje, især blandt de uorganiserede aktivister, for en fælles aktionsenhed . Således diskuterede de flere hundrede tilstedeværende fra talrige byer på begge konferencer bl.a. en fælles stjernemarch til Berlin i løbet af efteråret.

Hartz IV

Hartz IV er betegnelsen for de besparelses- og tvangsaktiveringsplaner, der fra januar 2005 skal sammenlægge den hidtidige arbejdsløshedsunderstøttelse med socialhjælpen, hvilket resulterer i store økonomiske og retsmæssige forringelser.

Fagforeningsøkonomer har udregnet, at omkring 500.000 af Tysklands 4,4 millioner arbejdsløse pga. deres ægtefælles indtægt efter en overgangsperiode på et halvt år ikke længere vil kunne modtage nogen form for støtte overhovedet. Mange langtidsarbejdsløse vil blive tvunget til at påtage sig de såkaldte ”1 til 2 euro-jobs” (7,5 – 14 kroner i timeløn)

Se også:
Tyskland: Mandagsdemonstrationer breder sig
KP 17, 2004

Snakken om Lindø og 40 timers arbejdsuge:
EU-monopolernes offensiv

KP 17, 2004

Netavisen 2. september 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne