Den olympiske virkelighed

Brev fra Grækenland

Der er gået mere end et århundrede siden De olympiske Lege sidst blev holdt i Grækenland. Det har naturligvis skabt stor interesse hos mange, både i Grækenland og I udlandet. Men bag det store augustshow, der hedder Athen-Olympiaden 2004 gemmer der sig en meget grim virkelighed, som mærkes af millioner af arbejdere og unge.

De olympiske Lege er en dyr forestilling, som har gældsat statsbudgettet i ekstrem grad. Den nye Karamanlis-regering forbereder allerede en barsk økonomisk pakke, som består af kriselønninger, fyringer, privatiseringer og nye og højere forbrugerpriser.

Vinderne af Legene bliver igen de multinationale, den internationale olympiske komité de amerikanske og israelske sikkerhedsselskaber og visse dele af den herskende klasse. Sikkerhedsbudgettet alene ligger på mere end en milliard euro, hvoraf hovedparten er stukket i lommen på udenlandske vestlige selskaber.

På samme tid – og med sikkerheden som påskud – gennemføres en hidtil uset lov&orden-kampagne, beskæring af de demokratiske rettigheder, overvågning af borgerne, og indblanding fra NATOs og Den amerikanske Ambassades side i landets interne anliggender.

Store dele af de græske arbejdere og ungdommen på mange måder har rejst sig imod denne kampagne (som intet har til fælles med den sande antikke olympiske ånd). De seneste måneder har der i næsten hele landet været demonstrationer og protestmøder, der er blevet dannet komiteer og aktions- og modstandsinitiativer.

Særligt har de forhold, som græske og udenlandske arbejdere har slidt under med de olympiske byggeprojekter været under angreb – den store udbytning og undertrykkelse og de mange dødsulykker (der rettere burde kaldes mord)for at få dem færdige til tiden. Også de store miljøødelæggelser af Attika er blevet fordømt, der skyldtes de enorme mængder cement, der er blevet brugt til at rejse sportsarenaer og installationer til Legene.

Selvom de vestlige medier officielt fortæller noget andet, så er sandheden, at det græske folk slet ikke er begejstret for afholdelsen af De olympiske Lege i Athen.

Se også
Pierre de Coubertin: Socialdarwinist og Hitlerbeundrer

Netavisen 24. august 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne