Tortur kan ikke gradbøjes

Folkebevægelsen Mod Nazisme (FMN)
Landsmøde 2004 – Udtalelse

Den dokumentariske påvisning af USA’s anvendelse af tortur mod krigsfanger i Irak bekræfter, hvad oplyste mennesker aldrig har været i tvivl om: Krig er en beskidt affære, og løgnen er dens trofaste følgesvend.

Også på dette folkeretsstridige og uciviliserede område er det hykleriske USA førende og viderefører sådan set blot, hvad der blev praktiseret i Vietnam, Chile, Guatemala og andre lande, der blev ofre for USA’s styrkepolitik og overfald.

Det er beskæmmende, at der i Danmark overhovedet rejses debat om anvendelsen af tortur – som om tortur af værgeløse fanger kan gradbøjes og opdeles i ‘moderat1 og ‘hård’ tortur.

Alle erfaringer fra den tysk-nazistiske voldsmagts udøvelse af systematisk tortur over for danske modstandsfolk under besættelsen viser, at de på den måde afpressede oplyninger ofte var tvivlsomme og misvisende.
Der var da fanger, som brød sammen og var rede til at sælge deres egen mor, hvis en Gestapomand sagde ‘bøh’ til dem. Andre udholdt både pinsler og umålelige smerter og holdt kæft, indtil de døde.

FMN minder om det skændige skuespil, der opførtes på Christiansborg, da Danmark for første gang siden 1709 indledte en angrebskrig. Ved en studehandel, også kaldt ‘clearing’, var 68 af Folketingets 1 79 medlemmer udeblevet ved afstemningen om krig og fred. 50 stemte imod dansk krigsdeltagelse, mens 61 stemte for, altså et såre lille flertal på 11 (!) for at kaste Danmark ud i et stort krigseventyr.

De 61 gjorde sig til krigsforbrydere og fik blod på hænderne. De er medansvarlige for mishandlingen af de værgeløse fanger. Hver enkelt burde afkræves svar på følgende spørgsmål:
1. Vil du selv være torturbøddel?
2. Hvad er ‘moderat tortur’?
3. Er det at rive neglene af en fange hurtigt eller langsomt?
4. Er det at brække en finger en gang eller to gange?
5. Er det at slå fangen til blods med pisk eller knippel?

FMN henviser til FN-konventionerne, som Danmark har undertegnet, og som ikke efterlader tvivl om, at tortur og mishandling under enhver form er ulovlig og utilstedelig og at fanger skal beskyttes og behandles medmenneskeligt.

Løgnene om krigen har korte ben, og sandheden er ved at bryde sig vej. FMN opfordrer alle krigsmodstandere til at tilslutte sig kravet om at Danmark skal afslutte sin krigsdeltagelse og trække de danske tropper hjem.

Folkebevægelsen Mod Nazisme (FMN) Landsmødet 12. juni 2004

Se også andre landsmødeudtalelser:

Ny ‘terrorpakke’ truer demokratiet

Nej til mere naziradio

Kontakt til FMN og tidskriftet Håndslag:

Folkebevægelsen mod Nazisme
Sekretariat
c/o Frede Klitgård
Bakketoppen 21
DK-3450 Allerød
Telefon 48 14 29 72

Email: fmn@post.cybercity.dk

Netavisen 13. juni 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater