Hvad verden ikke må se

Krigens billeder

Kommunistisk Politik 10, 2004

USA’s krig mod Vietnam var på hjemmefronten en mediekrig. Krigens billeder i TV: Brændende napalm på mennesker, nøgne flygtende børn, summariske henrettelser – efterhånden gik brutaliteten i den amerikanske krigsførelse op for folk – og vakte afsky, vrede og forbitrelse.

Dette billede fra Vietnam af nøgne børn, der flygter fra napalm-bomber med US-soldater i hælene var med til at få Pentagon til at tabe propagandakrigen

Krigsstrategerne og eksperterne i psykologisk krigsførelse har lært af Vietnam-krigen. Det er en topprioritet for Pentagon at kontrollere medierne – det vil sige at forhindre verden i at se billederne af den virkelige krig.

Stadion i Falluja forvandlet til massegrav efter de amerikanske marinekorps’ og snigskytters massakre den 9. april 2004 (Al Jazeera)

Det er derfor det arabiske TV-selskab Al Jazeera er så forhadt af USA, at det i Afghanistan bombede deres studie i Kabul og at det i Irak smed dets rapporter ud af Falluja. For Al Jazeera har bragt blodige billeder af krigens ofre: sønderskudte børn, sprængte kranier, skilte lemmer, af grænseløse smerte og fortvivlelse.

Nu har USA rettet en officiel anmodning til Qatars regering om at stoppe Al Jazeeras ‘ensidige antiamerikanske’ krigsdækning.

Se
Al Jazeera: Fotoserie fra massakren i Falluja

For de vestlige journalister er der en særlig kontrol: De tilknyttes den amerikanske hær, og har frie kameraer til at se tingene med dens øjne.

Alligevel er Det Hvide Hus og Pentagon i defensiven på grund af fotos. Ikke taget af journalister – men private fotos fra krigens deltagere.

Hvad USA ikke må se

Der var f.eks. kvinden, som fotograferede lasten af amerikanske kister i transportfly på vej hjem. En lokal avis bragte hendes billeder, selvom sådanne billeder ikke må vises ‘af hensyn til de efterladte’. Pentagon og Det Hvide Hus har med alle midler søgt at hindre billeder af amerikanske kister (og døde soldater) i at komme i medierne.
Kvinden blev fyret fra sit job.
Se
Fotos som USA ikke må se
Stop Terrorkrigen

Endnu værre blev det, da private fotos, som cirkulerer blandt besættelsestropperne, fra det overfyldte Abu Graib-fængsel med 13.000 irakiske fanger i Bagdad, nåede medierne:

Amerikanske soldater stolt poserende over ydmygede ‘fjender’ – en sadistisk kvindelig soldat som smilende tvinger sine fanger til at simulere oralsex med andre mænd.
Disse billeder har været mere rystende end billederne af lemlæstelse og fysisk tortur.
Se
“Befrielsen” af irakerne:
Fotos fra Abu Graib-fængslet

Stop Terrorkrigen

Mediekontrollen, censuren, tilpasningen hører op: De private fotos fortæller sandheden om den amerikanske krig og besættelse: Den er barbarisk, racistisk, pervers. En brutal kolonikrig med alle tiders mest raffinerede våben. Der er intet humant i den, intet forsvar for ‘demokrati’ eller menneskerettigheder.
Hvad verden ikke måtte se, ved den nu.

Netavisen 5. maj 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne