Folkelig proteststorm fejer krigsmageren Aznar væk

Hvis terrorbomberne i Madrid skulle udnyttes til at sikre den vaklende ultrakonservative Aznar-regering og hans parti endnu en regeringsperiode (uden den forhadte Aznar, der på forhånd havde trukket sig) – så slog beregningerne fejl.

Demonstration foran Aznars Partido Populars hovedkontor i Madrid lørdag nat

Forsøgene på at lægge skylden for bomberne på den baskiske løsrivelsesorganisation ETA gav bagslag.
I løbet af nogle dage forvandlede de store antiterrordemonstrationer sig til masseprotester mod det regerende Partido Popular lørdag aften og nat mange steder i Spanien, som det fremgår af billederne ved denne artikel (fra den spanske kommunistiske organisation Octubre).

Massiv demonstration i Galicien lørdag

Parlamentsvalget søndag blev en massiv protest mod Aznars proamerikanske lakajpolitik, som har ført Spanien med i Irak-krigen trods en overvældende modstand fra mere end 90 procent af befolkningen. Socialistpartiet PSOEs leder Jose Luis Rodriguez Zapatero førte ikke mindst valgkamp på modstand mod Irak-krigen og den påfølgende besættelse, som han kalder ‘en katastrofe’.

Zapatero lovede under valgkampen at trække de 1.300 spanske soldater hjem fra Irak og har gentaget, at han vil realisere løftet pr. 1. juni. Socialistpartiet fik 42, 6 pct. af stemmmerne ved valget, mens Aznars parti fik 37.6 pct. Selvom også PSOE i første omgang kørte med på de falske anklager mod ETA, var det den ultrareaktionære Aznar og hans politik, som blev sat på porten.

Den tidligere falangist (Franco-partimedlem) Aznar har været en mere en solid støtte til Bush’s og Blairs aggressionskrig mod Irak. Han var sammen med bl.a. Anders Fogh blandt de europæiske statsledere, som underskrev det berygtede støttebrev til Bush i januar 2003, som gav grønt lys tll aggressionskrigen mod Irak, og som påstod, at Iraks (ikke-eksisterende) masseødelæggelsesvåben var en trussel mod verdensfreden, civilisationen og de vestlige værdier.

Aznar harhaft tætte forbindelser til det spanske kongehus (Juan Carlos), som Franco genetablerede i sine sidste år.
Den spanske venstrefløj, som fortsætter kamptraditionerne fra den spanske republiks tid, har altid haft en demokratisk republik som et kampmål og kampkrav. Det spanske monarki har på sin side været en solid støtte til Aznars krigeriske politik – og befinder sig i krise.

Fra demonstrationen i Madrid lørdag foran Aznar-partiets bygning

Efter at ‘ETA-sporet’ er opgivet, ser det ud til at undersøgelserne af den barbariske terrorhandling i Madrid, der kostede 200 mennesker livet, fokuseres på islamisk fundamentalisme og Al Qaeda. Mange spaniere mener, at Aznar er den direkte årsag til denne massedød, fordi han har trukket Spanien ind i Irak- og Afghanistan-krigen. Terroren i Madrid opfattes som en gengældelse for angrebskrigene mod Irak og Afghanistan med deres titusinder af civile ofre.

Der lå en ildevarslende timing i terroren i Madrid den 11. marts 2004. Nøjagtig 2 1/2 år efter flyterroren mod WTC og Pentagon i USA. Den ‘europæiske’ 11. september. Hvis det er Al Qaeda, kan man sige, at terroraktionen nærmest kom som bestilt, på et tidspunkt hvor både Bush og hans europæiske støtter er i store politiske vanskeligheder på grund af den stadig mere upopulære Irak-krig og hele ‘krigen mod terror’.

Den mystiske Osama bin-Ladens gamle forbindelser med CIA (og i øvrigt med Bush-familien) er veldokumenterede.
Den brutale massakre på almindelige mennesker på vej til arbejde (hvoraf en del var legale eller ‘illegale’ indvandrere) er (uanset hvem bagmændene så er) af fascistisk tilsnit.

Ved et bemærkelsesværdigt tilfælde, fortæller gratisavisen MetroXpress (15.03), har NATO netop gennemført en omfattende øvelse med et simuleret Al Qaeda-angreb i Europa, fordi ‘NATO gennem længere tid har frygtet, at Osama bin-Ladens ekstremistisk-islamiske terrororganisation ville slå til i Europa’.

I øvelsen var antallet af ofre 200 – nøjagtig det samme antal som blev dræbt ved terrorangrebet i Madrid. Ifølge MetroXpress taler mange om ‘et forfærdeligt sammentræf’.

Et sammentræf, måske: Foreløbig kan det konstateres, at den spanske befolkning ikke lod sig snyde af Aznar-regeringens forsøg på at udnævne ETA som ansvarlig (hvad i øvrigt også FNs sikkerhedsråd hastede med at gøre). Manipulationen blev straffet af en spansk befolkning, som ikke vil acceptere aggressionskrig eller terror.

Protesterne lørdag mod Aznar-regeringen blev landsdækkende:
Her Tenerifa – De kanariske Øer
Fotos: Octubre

Netavisen 16. marts 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne