Aristide opfordrer til modstand mod besættelsen

Aristide betragter stadig sig som Haitis folkevalgte præsident og opfordrede ved sin første offentlige fremtræden siden han blev bortført til eksil til ‘fredelig modstand’ for at genoprette demokrati.
– Der var reelt tale om en politisk kidnapning. Og denne politiske kidnapning banede ulykkeligvis vej for en besættelse, sagde Aristide.

Indtil denne fremtræden havde han været holdt isoleret fra den internationale presse – men den voldsomme protest (herunder fra et særligt amerikansk undersøgelseshold, udsendt af International Action Center) gav den følgende dag Aristide adgang til pressen i Den Centralafrikanske Republik, hvor hans kidnappere (USA og Frankrig) havde sendt ham hen.

I et interview med Democracy Now! fastholdt Aristide, at han er Haitis legitime præsident og at han ønsker at vende tilbage så hurtigt som muligt. Han betegnede sin afgang som en bortførelse og kaldte, hvad der var foregået, ‘et statskup’, og at hans regering er blevet erstattet med en ‘amerikansk-indsat besættelsesregering’.

Han erklærede, at ‘kun hans tilbagevenden kan skabe fred’, og at de mennesker, som gennemførte ‘opstanden’ mod hans regering var ‘internationalt stemplede kriminelle’.

Han sagde, at den amerikanske ambassadør havde løjet over for ham ved at forsikre, at han skulle bringes til en pressekonference for at tale med internationale og haitianske medier:

‘I mit land, efter 200 års uafhængighed – vi er det første uafhængige sorte land i verden – men vi har stadig kun 15 haitianske læger for hver 11.000 haitianere. Vi oprettede et universitet, med et medicinsk fakultet, som har 247 studerende. Men hvad gjorde de amerikanske soldater, da de kom til Haiti? De lukkede det medicinske fakultet og bruger nu klasselokalerne. Det kalder de fred. Det er det modsatte. Fred betyder at investere I mennesker, investere I sundhed, respect for menneskerettigheder og ikke menneskeretskrænkelser, ingen krænkelser af de menneskers rettigheder, som stemte for den folkevalgte præsident – men det er det som sker.’

Netavisen 10. marts 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne