Kapitalismens Frankrig 2004

Interpress

“Et politisk jordskælv” lød det i de franske medier i fredags (30. januar) da formanden for regerings-partiet UMP (1), Alain Juppé, blev dømt til 18 måneders fængsel for korruption og ulovlig partifinanciering.

Alain Juppé

Alain Juppé, som i 90’erne var fransk statsminister, er en af Frankrigs mest lovende og succesrige kapitalistiske politikere, “den bedste af os alle “, som Præsident Chirac har kaldt ham. Det var også det, dommerne hentydede til, da dommen blev forkyndt for Juppé: “Du som har gået i republikkens bedste skoler, burde have kendt loven”.

Det er også præsident Jacque Chiracs nærmeste politiske medarbejder gennem 15 år,g præsidentens “kronprins”, der ikke bare blev idømt en betinget fængselsstraf, men også fradømt hans politiske valgbarhed i 10 (ti) år. Det betyder at “Chiracs kronprins” ikke som planlagt kan opstille til præsidentvalget i 2007.

Det borgerligt-kapitalistiske UMP`s partiformand dømtes for underslæb med offentlige midler op til
præsidentvalget i 1995, som Chirac vandt, samme år som A. Juppé blev statsminister. I flere år havde Juppé stillingen som finansborgmester, mens Chirac var overborgmester i Paris. Kontrollen over kommunens finanser blev blandt andet brugt til at kanalisere penge fra kommune-kassen til personer i partisekretariatet.

Ifølge et dokument (som har nummer 0233 545 521) har den nuværende præsident Chirac selv været indblandet i mindst en af disse ulovlige “løn”-udbetalinger fra den parisiske kommune til ansatte på RPR’s partisekretariatet. Men som præsident har Chirac juridisk immunitet, og hans rolle har derfor ikke kunnet efterforskes. Derfor blev Jacques Chirac ikke dømt i fredags, men i Frankrig hersker der ingen tvivl om at præsidenten også er skyldig.

Juppé har erklæret, at han trods dommen fortsætter som medlem af nationalforsamlingen og borgmester i Bordeaux. Samtidig er dommen appelleret.

Skandalen voksede efterfølgende, da det kom frem, at sagens dommere havde været udsat for omfattende telefonaflytninger, computerindbrud, natlige ransagninger og trusler på livet.

For at hemmeligholde sagens akter arbejdede de på bærbare computere og opbevarede deres disketter i lommerne. I avisen Le Parisien fortæller dommer Catherine Pierce, at hun er blevet truet på livet, gennem et anonymt brev, og at både hendes eget og hendes to politiassessorers kontorer er blevet udsat for natlige “regelmæssige besøg i de seneste måneder”.

Bl.a. var låsen til nogle arkivskabe blevet brækket op, og loftspladerne i hendes eget kontor løsnet.
– Vi regner også med, at alle vore telefoner, inklusive vore private telefoner, er blevet aflyttet, sagde dommer Pierce til Le Parisien. F.eks. opførte flere telefoner sig mærkeligt, og en af undersøgelsesdommerne kunne ikke længere ringe til udlandet. Svaret fra teleselskabet? Jo, det er ganske normalt, når der er blevet “pillet” ved linjen.

Dommen mod det franske regeringspartis formand kommer bare et par måneder efter, at den største skandale i den Femte Republiks historie blev afsløret for offentligheden, da det blev kendt, at det statsejede franske olieselskab Elf -Total (2) i 90’erne blev drænet for flere tusind millioner kroner af selskabets topchefer med Loïk Le Floch-Prigent som hovedorganisator. Millionerne blev brugt til køb af politiske tjenester (bestikkelse) og til finansiering af kapitalist-direktørernes luksusliv.

I alt 37 personer står anklaget, mistænkte for underslæb og misbrug af offentlige midler. Det anslås, at mere end 2600 millioner d.kr er “forsvundet” ud af selskabets regnskaber, unddraget staten og skatteyderne. Millioner som blev brugt til bestikkelse og et liv i kapitalistisk luksus, på bekostning af det statsejede Elf-Total i årene 1989 til ’93.

Retssagen har udløbere til magtens korridorer omkring præsident Jacques Chirac og hans afdøde forgænger, socialisten Francois Mitterrand (PSF). Derfor er personer med tilknytning til præsidentpaladset også blevet afhørt. Kapitalistdirektør Le Floch-Prigent blev den 11. november dømt til fem års fængsel og 375.000 euro i bøder. 36 andre personer afventer dom.

Det er, som den nylige dom over Juppé viser, ikke den sidste kapitalist-skandale, hverken i Frankrig eller andre lande.
Og det er bare toppen af isbjerget der indtil nu er blevet afsløret.

Det franske folk er udsat for den kapitalistiske krises massearbejdsløshed, der ligesom i Tyskland tælles i millioner, og EU-dikterede nedskæringer og privatiseringer. På grund af ØMU-reglerne, som dikterer højst 3 % underskud i de offentlige budgetter, er der nu spekulationer i de kapitalistiske medier om omfattende privatiseringer for at tilføre statskassen tilstrækkeligt med likvider for at tilfredsstille Maastricht-traktatens kapitalistiske budgetregler, som er højeste lov i EUROlandet.

Den franske regering har besluttet at privatisere el- og gasværkerne EDF og GDF. Fra EU-kommissionen i Bruxelles er der kommet direktiv til Frankrig om, at den franske energi-sektor skal åbnes for kapitalistisk konkurrence senest den 1. juli i år.

At privatisering ikke betyder lavere gas- og el-priser, eller bedre forhold for de ansatte på gas- og elværkerne, er de franske arbejdere bevidste om. Den 20. januar gik tusinder af el- og gasværksarbejdere i proteststrejke mod privatiseringsplanerne. Flere strejker er i vente i den franske gas- og elindustri.

N O T E R

(1) UMP Union Movement du Peuple: Folke Bevægelses Unionen – dannet af Chirac og Juppé som afløser for RPR, regeringsparti i 1995>

(2) Olie-selskabet TOTAL FINA ELF S.A. havde i 2002 ifølge egne tal en omsætning på 102.540 millioner Euro(765 milliarder d.kr.) og har i de tre sidste år (2000-02) haft et samlet nettoresultat (profit) på 21.819 millioner Euro (164 milliarder d.kr.), heraf 6260 millioner euro i regnskabsåret 2002.

Netavisen 5. februar 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne