Bush i strid modvind

Den amerikanske præsident er i strid modvind på grund af Irak-krigen og sin brutale krigsførelse mod USA’s fattige, parret med uhæmmet forkælelse af de rigeste.

Modstanden mod Irak-krigen har tvunget ham til at foranstalte en undersøgelse af efterretningsmaterialet op til Irak-krigen – men lige som Blair og Fogh vil han ikke undersøge det politiske grundlag for krigen. Derfor ses dette skridt simpelthen som en taktisk manøvre.

Ifølge en gallup-undersøgelse vil Bush tabe til den demokratiske favorit som præsidentkandidat John Kerry. Kerry ville få 53 pct. af stemmerne, mens Bush ville få 46, hvis der havde været valg i går.

USA vågnede ellers op til en ny ‘terror-trussel’ af samme slags, som Bush-administrationen så flittigt har fremmanet for at skræmme amerikanerne ind bag sig. Denne gang var det giftstoffet ricin – et stof der er er 6000 gange mere giftigt end cyanid – som blev undet i den amerikanske kongres. Ingen var blevet forgiftet. For et par år siden holdt den såkaldte Antrax-trussel landet i en permanent tilstand af terrorlammelse. Bortset fra nogle børsbevægelser var der denne gang ingen, der lod sig berøre.

Medierne var optaget af det demokratiske udskilningsløb med primærvalg i syv stater, der skal resultere i udpegningen af en præsident- og en vicepræsidentkandidat for at vælte Bush ved valget i november.

John Kerry, senator fra Massachusetts, befæstede sin førerstilling i det demokratiske felt, da han vandt bl.a. i Missouri og Delaware, men også sydstats-senatoren John Edwards (North Carolina), som fører sig frem som de fattiges talsmand, fik et skub fremad, da han vandt primærvalget i sin nabostat South Carolina.

Howard Dean og Joe Lieberman blev hægtet af, mens den tidligere NATO-general Wesley Clark er med i ræset endnu.
Hadet til Bush – der blev præsident uden et flertal af de afgivne stemmer bag sig – er så stort i brede dele af USA, at man vil samle sig bag en kandidat, der ser ud til at kunne slå Bush og hans klike af ultrahøjreorienterede neokonservative.

Der skulle en 11. september til at give Bush en vis folkelig opbakning – som han brugte til at føre USA og verden ud i en uendelig ‘krig mod terror’ og i aggressionskrige mod først Afghanistan og siden Irak.
Han får brug for noget der ligner – eller overtrumfer det – for at kunne blive siddende.
Der vil komme mange chok på vejen frem til valget i november.

Netavisen 4. februar 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne