Saddam i amerikansk fangenskab

Leder
Kommunistisk Politik 25, 2003

Amerikanske soldater har pågrebet Saddam Hussein, angiveligt skjult i en bunke møj nær Tikrit.
‘Julen er kommet tidligt til George Bush i år’, sagde en BBC-kommentator. Nogle hundrede irakere – mest mobiliseret af forræderpartiet IKP – fejrede det i Bagdad. Hundrede eksilirakere i Danmark ‘fejrede’ det på Rådhuspladsen.
Millioner af irakere sagde – ingenting. De fejrede ikke. De tav.

Der er ingen grund til at tro, at modstanden mod den amerikanske besættelseskoalition vil blive mindre, fordi Saddam er fange af USA. Tværtimod vil den bevæge sig ud af Saddams skygge.
For modstanden er ikke en kamp til forsvar for Saddam eller hans regime, men imod en ny kolonisering, imod røveriet af Iraks olie og værdier, en fortsættelse af det irakiske folks evige kamp for selvstændighed og uafhængighed.

Saddams regime var kriminelt og morderisk. I årevis var det en allieret af USA, UK og de øvrige besættelsesmagter, som opmuntrede ham til den blodige og beskidte krig mod Iran efter modellen: Lad dem slås og tappe blodet af hinanden – og lad verdensherskerne regere sikrere. Han kom til magten med amerikansk støtte – for at udrydde ‘den kommunistiske trussel’ – og han opfyldte amerikanernes ønsker.

Den største diktator, den største morder af det irakiske folk, er USA. Ikke bare brugte det Saddam som lakaj. I den første brutale Golf-krig nedslagtedes hundredtusinder af irakiske soldater. USA stod bag den efterfølgende opstand, som Saddam-styret nedkæmpede. I det næste tiårs sanktioner, som USA påtvang landet i FNs navn, døde mindst 1 ½ million irakere. Fortrinsvis børn. Fra den 20. marts 2003 har verden set, hvem der bestemmer i Irak. Diktaturet er amerikansk. Mønten er dollars. Profitten går til de multinationale.

For det amerikanske regime er tilfangetagelsen af Saddam en triumf. Danske soldater i Irak fik et glas ellers forbudt rødvin til medisterpølsen. Når det flyder med champagne i Washington, skal kanonføden også mærke sprøjtet …
Den amerikanske regering lod elektroniske billeder af den fangne og ydmygede krigsfange Saddam Hussein, der bl.a. undersøgtes i gabet af en tandlæge (!?), cirkulere verden rundt (i strid med Genevekonventionerne). Som da romerne i sin tid slæbte lænkede barbarhøvdinge med sig til triumftog i Rom. Triumf!

Farcen fortsætter som tragedie: USA’s krig mod Irak og dets knusning af Saddam Husseins regime var ulovlig efter international lov. Besættelsen er ulovlig. Et ‘demokrati’ bygget på amerikanske våben fra klyngebomber til radioaktive granater, garanteret af en besættelsesmagt, er en farce. Overdragelsen af Saddam Hussein til det amerikansk indsatte illegitime ‘regeringsråds’ jurisdiktion er en farce. Men slutfacit er tragedie.

Der bliver hverken demokrati eller retfærdighed i Irak under amerikansk overhøjhed – besættelsen og plyndringen fra krigskoalitionens multinationale vil være en fortsat tragedie på det store flertal af irakeres regning.
Derfor vil modstandskampen fortsætte – og blive stærkere endnu.

Netavisen 15. december 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne