Masser af nye massefyringer

– men regeringen fastholder målsætning om beskæftigelse. Siden VK-regeringen tiltrådte i november 2001 er antallet af jobs faldet med 50.000.

Halvlederfabrikanten Topsil i Frederikssund fyrer hver femte svarende til ca. 20 ansatte. Danpo lukker fjerkræslagteriet i Struer, som de opkøbte tidligere på året, med virkning fra den 6.februar. 135 mister deres arbejdsplads. Til gengæld opnår virksomheden en økonomisk effekt på omkring 25 mio. kr., hvilket indikerer, at købet skete med spekulationslukning for øje.

Og Danyard fyrer i første omgang 30 ud af 134 ansatte på værftet i Frederikshavn. Det skyldes en tom ordrebog fra nytår; men direktøren vil ikke udtale sig om muligheden for flere fyringer. Det vil formanden for SiD Industri i Aalborg til gengæld:
– Hvis der ikke indhentes flere ordrer inden jul vil antallet af ansatte blive bragt ned på 20-30 ansatte, udtaler Eddie Christensen til Ritzau.

De tre virksomheders varsling om massefyringer faldt på samme dag, som vindmølleproducenterne, Vestas og NEG Micon, fik en spand kold vand i hovedet. Deres produktion er nemlig afhængig af markedet i USA, der er betinget af statslig støtte til alternativ energi. Tirsdag besluttede senatet imidlertid at udsætte behandlingen af den ny energilov til 2004, hvorfor de danske firmaer må skru drastisk ned på forventningerne. Det er endnu usikkert, hvor mange ansatte der i givet fald smides på porten.

Landets arbejdsmarkedsråd, hvortil massefyringer skal varsles til, udtalte for to måneder siden, at antallet af arbejdspladser ville falde yderligere i 4.kvartal 2003. De nye indrapporterede massefyringer tyder på, at faldet vil fortsætte i det første kvartal i det nye år.

Siden VK-regeringen tiltrådte den 27.november 2001, er antallet af jobs faldet med 50.000. Sidste efterår indgik regeringen et forlig om en ny arbejdsmarkedsreform med blandt andet Socialdemokratiet, der stillede 87.000 nye arbejdspladser i udsigt inden år 2010. På trods af de det drastiske fald i arbejdspladser fastholder regeringen deres målsætning.

Tilliden hertil kan imidlertid ligge på et meget lille sted, fastslår økonomer fra Danmarks to største banker, Nordea og Danske Bank:
– Regeringen bør nedjustere beskæftigelsen med 20.000, når finansminister Thor Pedersen offentliggør sin økonomiske prognose om få uger. Det er urealistisk at fastholde målet, når regeringen samtidigt har låst skattesystemet frem til 2007, udtaler cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen forarges over bedømmelsen:
– Det er typisk, at regeringen i øjeblikket udsættes for kritik fra bankerne og oppositionen.(!)


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne