“Forandring er mulig”

Den Dominikanske Republik:

Movimiento Independencia, Unidad y Cambio (MIUCA) var et af de partier, som var aktivt med til at organisere generalstrejken, og flere af denne valgfronts ledere var blandt de flere tusinde arresterede.

Det norske tidsskrift Revolusjon har talt med organisationssekretærerne Henry Tineo og Nelly Reys på partikontoret i hovedstaden Santo Domingo, kort tid efter den vellykkede generalstrejke.

MIUCAs kontorer i hovedstaden Santa Domingo

– Hvad er egentlig MIUCA, og hvad er den politiske platform?
– MIUCA er en bred front som forener omkring kravene som ligger i navnet: Bevægelsen for uafhængighed, enhed og forandring.

De politiske mål er
1) at vise at forandring er mulig
2) bygge på progressive historiske traditioner, forsvare de nationale værdier og ressourcer og
3) forsvar af suveræniteten og uafhængigheden.

MIUCA har stillet op ved de sidste fem valg.

Bred front

Henry Tineo og Nelly Reys fra MIUCA
under portræt af formanden for PCT
Manuel Salazar

Også masseorganisasjoner for mere afgrænsede sektorer er med i valgfronten, som fagorganisationen MTI, studenterbevægelsen FEFLAS, Juventud Caribe (Caribisk ungdom) med flere. Det marxist-leninistiske Partido Communista de Trabajo (Arbejdets Kommunistiske Parti, PCT) støtter op om og er en drivende kraft i fronten, som imidlertid favner meget bredt. MIUCA er ikke erklæret marxistisk, den inkluderer for eksempel også progressive religiøse folk og andre grupper, som støtter den politiske platform.

Fronten er aktiv i landets 31 provinser, men satser på områder hvor den har det stærkeste fodfæste. Det parlamentariske system er dels USA-inspireret, dels præget af den koloniale arv. Præsidenten er både statsoverhoved og regeringschef. Guvernørerne i provinserne bliver udpeget af præsidenten, mens borgmestrene vælges politisk. MIUCA har opstillet sin egen kandidat ved valgene, både til kongressen og ved sidste valg til præsidentembedet i 2000.

Valgfusk
– Den Dominikanske Republik er et demokrati af navn, men ikke af gavn, siger de MIUCA-repræsentanter, vi talte med.
– En række stemmer på MIUCA og andre progressive kandidater er simpelthen blevet forkastet eller ikke talt med ved valgene. Tidligere var vi imidlertid repræsenteret mange steder på provins- og lokalniveau, for eksempel i San Cristobal og i andre byer,

– Nu sigter vi mod præsidentvalget den 16. maj 2004, og prøver at få de to andre venstrefronter til at samle sig om en fælles kandidat, så vi forbedrer chancerne for at slå igennem
, forklarer Tineo og Reys. – Denne appellen finder god genklang blandt folk.

International solidaritet
– Er MIUCA også aktive internationalt?
– Ja, vi har internationale forbindelser med lignende partier og fronter i land som Uruguay, Mexico, Cuba, Ecuador. Mange av disse samles til møde i Den Dominikanske Republik hvert år.
– Har I også kontakter i Europa?
– Vi har forbindelser med partier i Tyrkiet og Spanien. Men vi vil gerne have kontakt også med andre partier og fronter i Europa.

Se også:
Den Dominikanske Republik:Generalstrejke mod strømkrise, privatisering og IMF
Netavisen 24.11.2003

Netavisen 24. november 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne