Generalstrejke mod strømkrise, privatisering og IMF

Den Dominikanske Republik:

Reportage: Det norske ml-tidsskrift Revolusjon

I hele Latinamerika er der for tiden store sociale bevægelser mod fattigdom, imperialistisk udplyndring og udsalg af den nationale suverænitet gennem IMF og ALCA (FTAA). Meget lidt slipper igennem europæiske mediers nåleøje. I Den Dominikanske Republik var der en 24-timers generalstrejke den 11. november. 8 strejkende blev dræbt – under en ‘socialistisk’ regering.

Republica Dominicana, eller Den Dominikanske Republik, er et kanonskønt land i Caribien, som kunne have været ren idyl, om det ikke var for den udbredte sociale fattigdom, korruptionen, privatiseringen og det kvælertag, som Den internationale Valutafond IMF og udenlandsk kapital har over landet.

Den Dominikanske Republik: Pragtfuld natur og strand
Turisme, især europæisk, er stort set eneste industri

IMFs privatiseringsprogram, som blev påbegyndt af daværende præsident Leonel Fernandez i 1996, har gjort leveforholdene stadig værre for flertallet. Fra starten blev det mødt med store foleklige protester – bl.a. med en generalstrejke i 1997.

Landet, som Columbus ‘opdagede’ – og hvis oprindelige indianske indbyggere han brutalt udryddede i et historisk folkemord -, ligger på den østlige del af øen Hispaniola, med Haiti som fransk- og kreoltalende nabo mod vest. Magteliten har traditionelt pisket til racistiske og etniske modsætninger overfor haitianerne, som i stort omfang krydser grænsen illegalt for at tage de allerdårligst betalte jobs – i det omfang arbejde overhovedet er til at opdrive.

Den nationale bevidsthed er stærk blandt dominikanerne, som meget vel husker militærets rolle under og efter diktatoren Trujillo samt USAs militære intervention i 1965.

Der er ingen tvivl om at Uncle Sam følger nøje med i den sociale protestbølge mod den IMF-dikterede privatiseringspolitikken som breder sig i USAs caribiske ‘baghave’.

Permanent kraft- og strømkrise

Delprivatisering af strømforsyningen har ført til, at regeringen skylder de private energileverandører penge, og leverandørerne svarer med stadige strømafbrydelser. Kraftværker og generatorer er næsten udelukkende baseret på fossilt brændstof, i første række importeret olie. Benzinprisen er fordoblet i løbet af det sidste år. Stadige prisstigninger kombineret med daglige afbrydelser af strøm- og vandforsyningen, har ført til opsparet frustration og raseri blandt folket. Hvis de i det hele taget får strøm og vand, er prisen så høj, at de fattigste dårligt kan betale for det.

Generalstrejken

En koalition af fagforeninger, kvinde- og studenterbevægelser og partier gennemførte den 11. november en generalstrejke. Ved siden af hovedkrav om strøm, vand og lønforhøjelse, krævede de strejkende stop for betaling af udenlandsgælden (som er på omkring 5 milliarder dollar) og annullering af de aftaler, regeringen for nylig har indgået med IMF. De strejkende har givet regeringen en 30-dagers frist til at imødekomme kravene.
(Se Samtale med MIUCA: ‘Forandring er mulig’)

Socialdemokratisk voldsbrug mod strejkende

Flere fremtrædende aktivister og strejkeledere, bl.a. fra valgfronten MIUCA, blev fængslet i dagene op til generalstrejken. Bevæbnede militære kontrolposter er et vanligt syn langs vejene, ofte med bare nogle hundrede meters mellemrum. De var særlig aktive i dagene før den 11. november. Rækken af provokationer fra regeringen kunne alligevel ikke forhindre en massiv opslutning om “el paro” (arbejdsstandsningen) den 11. november.

En række sammenstød med politi og militær førte til otte dræbte og over 30 sårede.
Amnesty International har krævet en uafhængig undersøgelse af myndighedernes brug af vold.

Præsident Rafael Hipolito Mejia Dominguez’ regeringsparti hedder Partido Revolucionario Dominicano (PRD). Stort set alle dominikanske partier har ‘revolution’ i navnet. PRD er søsterparti til de nordiske socialdemokratier gennem Sosialistisk Internationale, hvor det norske DNAs Thorbjørn Jagland for tiden er næstormand.

I Danmark som i de øvrige nordiske lande har begivenhederne i Den Dominikanske Republik været en ikke-nyhed. Det kan være almindelig euro-chauvinisme. Men det passer utvivlsomt socialdemokraterne godt, at deres gerninger i den turbulente baggård til USA forbliver i det dunkle.

Netavisen 23. november 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne