Protester for de politiske fanger fra Thessaloniki

Siden EU-topmødet i Thessaloniki har syv aktivister være holdt varetægtsfængslet. Fem af de syv har sultestrejket i næsten to måneder. En stor protestbevægelse har udviklet sig. Der er gennemført solidaritetsdemonstrationer mange steder – bl.a. i London, San Francisco, Barcelona og Madrid. Mandag nat malede aktivister fra Globale Rødder døren og indgangen til den græske ambassade rød.

I en pressemeddelelse skriver Globale Rødder:

– Aktionen sker i protest mod den fortsatte fængsling af 7 demonstranter,der blev anholdt under protesterne mod EU-topmødet i Thessaloniki i juni måned i år. Demonstranterne har siddet fængslet i over tre en halv måned, i disse måneder har der gentagne gange været rapporter om overgreb, deriblandt beskyldninger om tortur.

Den sultestrejkende Simon Chapman:
Hans tilstand er kritisk

Fem af de syv fængslede har sultestrejket imellem 42 og 59 dage i protest mod den uretfærdige retssag. I den sidste uge har de ligeledes nægtet at indtage væske. Deres tilstand bliver af læger betegnet som kritisk. Den ene af de fængslede, Fernando Perez, er så svækket at han er i risiko for at gå i koma når som helst. To andre af de fængslede, Sulieman Dakduk og Simon Chapman, kan hverken bevæge sig eller sove. Det vil medføre varige skader, hvis der ikke bliver grebet ind straks.

Der er under hele fængslingen sket en overtrædelse af de mest basale menneskerettigheder. Krænkelser der af græske aktivister bliver betegnet som de groveste siden militærdiktaturets tid.

Fire af de syv fængslede er blevet anklaget for besiddelse og brug af sprængstoffer ved demonstrationerne under topmødet. Den 12. november afleverede advokaten Haris Ladis videomateriale til de juridiske instanser, der bevidner hvorledes det græske politi manipulerede med beviser mod hans klient Simon Chapman. Billederne fra en græsk tv-station viser at Simon Chapman under anholdelsen har en blå og lilla rygsæk. Den rygsæk som briten bliver anholdt med har en helt anden farve og indeholder molotov cocktails, en hammer og en økse. Tasken er et af hovedbeviserne mod den fængslede brite.

Bevismaterialet der er brugt som begrundelse for den fortsatte fængsling er fuldstændigt uacceptabelt og bevidner politiets fabrikering af beviser.
– Vi kræver at de bliver løsladt indtil deres sag kommer for retten. Vi ser fængslingerne af aktivisterne i Grækenland som klare politiske fængslinger og forlanger en retfærdig rettergang!

Se mere og følg sagen på
Thessaloniki Solidarity Page
Indymedia UK

Netavisen 19. november 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne