Palæstinensere og fredsvagter mødt af tåregas og chockgranater

2 danske pensionister deltog i forsøg på at gennembryde det såkaldte sikkerhedshegn nær Tulkarem

I torsdags deltog to ældre danske kvinder sammen med 300 palæstinensere og 30 andre internationale fredsvagter i en demonstration ved den israelske apartheidmur – det såkaldte sikkerhedshegn – nær byen Tulkarem i den nordlige del af Vestbredden. Formålet med demonstrationen var at skære sig igennem hegnet for at sikre palæstinenserne adgang til deres jord på den anden side.

De to danske kvinder, Dagmar Dinesen 65 fra Helsingør og Inger Lumholt 67 fra Fjerritslev, er afsted for i tre uger at virke som fredsvagter på Vestbredden. De to kvinder har base i byen Qualquilia, der som bekendt fuldstændigt er omkranset af den 8 meter høje adskillelsesmur. Her har kvinderne primært deltaget som observatører ved et israelsk checkpoint opslået ved byens eneste adgangsvej.

Demonstranter mødt af aggressive soldater

Da de mange demonstranter i går ankom til hegnet ved byen Tulkarem blev de mødt af en sky af tåregas og af heftige chockgranater. Omkring 15 israelske soldater havde øjensynligt fået nys om aktionen og forhindrede resolut demonstranterne i at nærme sig hegnet.

Det er Inger og Dagmar i midten med palæstinensiske flag i hånden.

Inger Lumholt, den ene danske fredsvagt fortæller:
“Vi marcherede frem med os kvinder i front. Og de svarede straks igen med tåregas og chockgranater hvilket afstedkom en del forvirring. Vi løb tilbage, men samledes igen og gik frem igen. Der var taktfast råben som vi ikke helt forstod, men vi var sikre på, at de var værd at klappe til. Så det gjorde vi.”

Palæstinenserne og fredsvagterne forsøgte flere gange at regruppere sig for atter samlet at trænge frem mod hegnet, men det var umuligt. Hver gang blev de mødt med flere granater og mere tåregas. Til sidst havde demonstranterne fået nok og ville trække sig tilbage. Soldaterne fortsatte alligevel skyderiet.

“Jeg og mange andre havde fået nok. Men det havde soldaterne tilsyneladende ikke. De gik til angreb på både palæstinensere og internationale. Smed tåragas ud over det hele, så vi ikke kunne undgå den og forsøgte at arrestere os.”, fortæller Inger Lumholt

Det lykkedes soldaterne at tilbageholde en enkelt af fredsvagterne, amerikaneren Bruce Groenveld fra Washington, som nu står foran udvisning, ifølge fredsvagterne uberettiget anklaget for at have kastet sten mod soldaterne.

Tilbage i Qualquilia fortæller Inger Lumholt, at gårsdagens konfrontation var en voldsom oplevelse:

“Det er Første gang Dagmar og jeg har oplevet noget lignende. Det var ikke rart. Vi har ikke den store lyst til at opleve det igen, men palæstinenserne i området håber at se os til en ny aktion paa søndag.”

Se også
Enigt Folketing bag kravet om fjernelsen af Muren

Netavisen 15. november 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne