Russere rede til ny Oktober

På årsdagen for den socialistiske revolution i Sovjetunionen viser en meningsmåling, foretaget af opinionsinstituttet Vtsiom-A, at mere end 40 pct. af russerne aktivt ville støtte bolsjevikkerne i en revolution, hvis de befandt sig i en lignende situation i dag, mens kun 10 pct. ville bekæmpe dem.

Titusinder af russere demonstrerede igen i år på revolutionsdagen

42 pct. af de 1.600 deltagere i undersøgelsen svarede, at de enten aktivt ville støtte det marxistisk-leninistiske parti eller arbejde sammen med det.
27 pct. ville afvente udfaldet og ikke blive indblandet. Kun 10 pct. vil kæmpe imod. 16 pct. ville forlade landet.

I vurderingen af Oktoberrevolutionens betydning sagde 32 pct., at den fremmede Ruslands samfundsøkonomiske udvikling, 19 pct. mener, at den startede en ny æra i Ruslands historie. 13 pct. mener, at den var en katastrofe, mens 16 pct. var usikre.

Et klart flertal har altså ikke bare et positivt syn på revolutionen 1917, men ville støtte en ny Oktober.

Jyllands-Posten fastslår, at russernes syn på oktoberrevolutionen ikke er forandret meget siden 1990; men Vtsion-A regner med, at russerne vil blive mere negative i fremtiden. Opfattelserne følger i væsentligt omfang de nuværende partilinjer i russisk politik. Det er i de højreorienterede og ultrahøjreorienterede partier, man ville finde de aktive kontrarevolutionære.

Se også

Revolutionens veje
Kommunistisk Politik 22, 2003

Netavisen 7. oktober 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne