Tillykke Sverige!

Det blev et klokkeklart klassenej til ØMU og euro ved folkeafstemningen søndag: 41,8 pct. stemte ja 56,1 pct. nej. ‘Sympatieffekten’ i forbindelse med mordet på Anna Lindh var ikke nok til at tippe det massive nej i den svenske befolkning.

Det var de store virksomheder og den svenske elite, som ville have svenskerne til at sige ja – men det var det brede folkelige Sverige, som stemte Nej. Det var arbejderne, det var kvinderne, det var ungdommen. Ikke engang mordet på Anna Lindh, som usympatisk nok gav ja-siden ny forhåbninger om at vinde afstemningen, kunne vende den enorme folkelige modstand, som i meningsmålingerne hele vejen igennem har haft et stort forspring over ja-siden.

– Tillykke Sverige, siger Dorte Grenaa, formand for Arbejderpartiet Kommunisterne:– Det var en historisk vigtig sejr for den svenske arbejderklasse og det svenske folk.

– Det var et udtryk for, at svenskerne, som blev snydt og bedraget, lokket og truet med i EU, har reageret mod EU-virkeligheden. Man vil ikke have ‘Det europæiske Projekt’, man vil ikke have ØMU’en eller euro’en. Det er det korte af det lange.

– Det er en enorm opmuntring for EU-modstanden i Danmark, tilføjer Dorte:
– Et svensk ja ville have sat en ny dansk omafstemning om euro’en og de danske undtagelser på den umiddelbare politiske dagsorden. Det bliver meget vanskeligere nu – og derfor hænger de danske EU-politikere med skuffen i dag.

– Men selve EU-projektet tordner videre med den ny forfatning, formaliseringen af EU som ‘Europas Forenede Stater’, og som ny imperialistisk supermagt. Der kommer en folkeafstemning i 2004 – og det svenske resultat i dag gør det mere realistisk at vinde den.

Valgresultatet var entydigt og fuldstændig klart. Det var ikke de små marginaler, men en overvældende sejr til nej-siden. 81,2 pct. af svenskerne stemte. 2,1 pct. af disse stemte blankt.

Blandt de yngste var Nej’et massivt: I aldersgruppen 18-21 år stemte 29,1 % ja, 66,3 % Nej, 4, 6 % blankt. Se her
Bortset fra Stockholms län samt Skåne, der havde en meget lille margin til fordel for et ja, havde samtlige svenske amter massive Nej-flertal.

For Ja-siden var det en øretæve af dimensioner. Statsminister Göran Persson har erklæret, at han ‘bliver siddende, selvom det føles tungt’. Det var kapitalens partiers og socialdemokratiets, Svensk Industris og LO-toppens nederlag. Det var pengenes og de professionelle mediefolks nederlag til dem, som kun kæmpede med deres engagement og argumenter.
Det kan ikke undgå at have en fornyende og demokratiserende virkning på svensk politik.

Find de endelige valgtal her

Se også KPML(r)s kommentar
Respektera folkomröstningens resultat
– bryt med EMU-politiken!

Udenlandske EU-politikeres kommentarer

Netavisen 15. september 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne