Israel: Vil have fredsvagterne ud af de besatte områder

Pressemeddelelse fra Palæstina Fredsvagter

Ifølge det israelske dagblad Haaretz agter det israelske militær nu at tilbageholde og deportere internationale fredsvagter fra de besatte palæstinensiske områder. Man ønsker ligeledes fremover, at sikre at fredsvagter ikke kommer gennem nåleøjet i Ben Guarion Lufthavnen ved Tel Aviv eller ved grænseovergangene fra Ægypten og Jordan.

Begrundelsen skulle ifølge det israelske militær være, at fredsvagterne er “provokatører” og “initiativtagere til opstande” og at deres opgave er at tilsværte det isralekse militærs omdømme og dets operationer i de besatte områder. Herudover er både militæret og det israelske udenrigsministerium nervøse for at komme til at dræbe eller såre flere fredsvagter.

Selvmodsbombere som fredsvagter?

Udtalelserne kommer efter at det er kommet frem at selvmordsattentatet forleden ved Mike´s Bar i Tel Aviv blev udført af engelske statsborgere med palæstinensisk baggrund. De to skulle inden attentatet have deltaget i fredsaktiviteter i Gaza.

International Solidarity Movement (ISM), som er fredsvagternes koordinerende organisation i de besatte områder udtaler idag fredag at de to englændere aldrig har været en del af ISM.
“Vi har aldrig været i kontakt med dem,” udtaler ISM’s mediekoordinator Tom Wallace fra Bethelem.
“Vi har en procedure med træning og screening. Der er indlagt to dages træning og den fungerer ligeledes som screening af aktivisterne.” siger Wallace.
“Efter træningen bliver aktivisterne tilknyttet såkaldte “affinity-groups”, som yderligere gør det muligt at indentificere folk, der skulle have en anden dagsorden. Ingen arbejder alene”, siger han.

Palæstina Fredsvagter er uforstående

Palæstina Fredsvagter, som forbereder danskere, som ønsker at tage afsted som fredsvagter, er helt uforstående overfor beskyldningerne om, at fredsvagter er provokatører som tager initiativ til opstande. Fredsvagternes opgaver er udelukkende humanitære og går ud over at observere ud på at sikre at de almindelige civile palæstinensere mod direkte overgreb som indgået i Geneve-konventionen. I går blev 13 palæstinensere dræbt i Gaza, heriblandt en to årig baby og to teenagere. Ambulancer fik ikke lov til at køre frem til de mange dræbte og sårede. Det er dén slags overgreb vi ønsker at forhindre, hvis vi kan.

Påstandene om dels at de to bag selvmordsattentaterne skulle være fredsvagter og påstandene om at fredsvagter står bag opstande er efter vores opfattelse en meget dårligt tilrettelagt mediestrategi som går ud på at fjerne opmærksomheden fra militærets daglige overgreb på palæstinenserne og på den seneste tids overfald, skud og drab på internationale fredsvagter.

Fredsvagternes tilstedeværelse er selvfølgelig en torn i øjet på militæret. Enhver international, der observerer militærets utallige brud på Geneve-konventionen er uønsket. Det er derfor FN observatører af Israel er erklærede uønskede og derfor vi som som uformelle observatører er nødt til at være tilstede.

Iøvrigt er det svært at se hvordan de israelske myndigheder vil sikre sig mod fredsvagters fremtidige indrejse gennem Israel eller fra Ægypten og Jordan. Så skulle grænserne lukkes hermetisk og det gør man vel kun, hvis man har noget som man ønsker at skjule for omverdenen.

Palæstina Fredsvagter
Bent Erik Krøyer
20 81 88 32

Netavisen 3. maj 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne