I Iraks skygge: 1 år efter Jenin-massakren

Den 3. – 15. april 2002 angreb de israelske besættelsesstyrker under den såkaldte ‘Operation Forsvarsskjold’ flygtningelejren i Jenin med bulldozere, Apache-helikoptere, tanks og F16-fly. Missiler blev affyret mod palæstinensiske hjem, et helt kvarter med mere end 200 huse blev jævnet med jorden på fire dage, mere end 2000 mennesker blev arresteret, hundreder blev sårede og 52 palæstinensere massakreret.
Nødhjælp og fødevarer og vandforsyninger blev med magt holdt ude af lejren. Ambulancer blev beskudt. Folk dehydreredes, kvaltes, blev udhungrede og døde af overfladiske sår, da de langsomt blødte til døde. Alle internationale organisationer og medier blev spærret for adgang til at bevidne angrebet.

Nøjagtig et år efter er situationen i det besatte Palæstina blevet skærpet dramatisk, mens verdens opmærksomhed rettes mod Irak, og USA gennemfører den fælles amerikansk-israelske plan for nyopdeling af Mellemøsten. Mere end 20 palæstinensere er blevet dræbt siden det ulovlige amerikansk-britiske felttog for at besætte Irak blev indledt, og langt over 1000 er blevet interneret. Israels såkaldte ‘jagt på terrorister’ – det vil sige terroriseringen af den palæstinensiske befolkning – er blevet voldsomt optrappet.

Israelske tanks tromler igen henover hvad der var flygtningelejrens centrum – et år efter
Foto: Jens Sandvej

Et eksempel er indtrængningen i Jenin – et år efter.
På årsdagen den 3 april 2003 påbegyndte byen en række mindehøjtideligheder over de hændelser som startede for et år siden. Se Lasse Schmidts brev fra Jenin den 3. april: Bagdad – et nyt Jenin?

Men Jenin får ikke lov at mindes de døde i fred: Israelske tanks rykker igen ind i den besatte by. En af dem åbnede ild mod fem internationale fredsaktivister, da en større kolonne den 5. april kørte ind i Jenin og en nærliggende flygtningelejr. Den 24-årige amerikanske fredsvagt Barry Avery alvorligt såret af et skud i ansigtet fra israelske soldater, mens den 31- årige danske Palæstina-fredsvagt Lasse Schmidt fra Århus blev såret af granatsplinter i benet.

Dette angreb på ubevæbnede fredsvagter fra den israelske besættelsesmagt er en åbenbar krigsforbrydelse oven i de talløse andre, der er begået mod palæstinenserne. I løbet af den seneste måned er trusler og angreb fra israelerne mod fredsvagterne blevet stadig hyppigere. Den 16. marts blev den første internationale fredsvagt, den 23-årige amerikaner Rachel Corrie dræbt, da en israelsk bulldozer med overlæg kørte hende over.

Et andet eksempel er byen Tulkarem på Vestbredden: Tidligt om morgenen onsdag den 2. april blev beboerne i byens flygtningelejr vækket af lyden af geværskud, granatild og helikoptre. Mere end 1000 mænd i alderen 15 til 40 år blev tvunget ud af deres hjem, bragt hen til en skole, kropsvisiteret og forbudt at komme hjem i de næste to dage, mens hæren gennemsøgte deres hjem for våben.

Få palæstinensere tvivler på, at aggressionen mod Irak også vil betyde, at deres værste mareridt bliver til virkelighed. De brutale angreb på de internationale fredsvagter er et symptom på, at israelerne nu vil drive alle vidner til deres forbryderiske planer ud.

Her er Palæstina Fredsvagters beretning om beskydningen af de internationale fredsvagter den 5. april:

Israelsk militær skyder efter dansk fredsvagt – amerikansk fredsvagt blev hårdt såret

Den 24 årige amerikanske statsborger, Brian Avery, blev i dag skudt og alvorligt såret i Jenin på Vestbredden. Den danske fredsvagt Lasse Schmidt, 35 år og fra Århus, stod ved siden af og var den første til at komme amerikaneren til undsætning.

I denne uge mindes de palæstinensiske indbyggere i Jenin etårsdagen for det israelske militærs invasion og efterfølgende ødelæggelse af flygtningelejren i byen. Adskillige demonstrationer og mindehøjtideligheder er derfor varslet og som følge heraf har det israelske militær påbudt udgangsforbud.

Klokken 18.10 lokal tid (19.10 dansk tid) hørte fredsvagterne skyderi i nærheden af flygtnigelejren i Jenin. Gruppen på seks internationale, fra Sverige, Polen, Danmark og USA gik i retning af lyden for at se om de som fredsvagter kunne være med til at dæmpe gemytterne.

Lasse Schmidt fortæller: “Vi standsede midt i et fuldt oplyst vejkryds og rakte hænderne i vejret for at vise vores fredelige hensigter. Der var ingen palæstinensere i nærheden. Cirka 20 meter fra os kom en tank og en pansret mandskabsvogn kørende imod os. Vi blev stående stille med hænderne oppe”.

På trods af udgangsforbud pålagt palæstinensiske områder er det de internationale fredsvagters opgave for så vidt muligt, at være med til at hjælpe civilbefolkningen og observere eventuelle overgreb fra militærets side. Fordi de internationale fredsvagter ikke er inkluderet i besættelsens absurde virke lighed, kan de på trods af udgangsforbud, være med til at skabe et frirum for den palæstinensiske civilbefolkning og mindske volden. Sådan har det i hvert tilfælde været hidtil.

“Mens vi stod med hænderne i vejret hørte jeg adskillige skud fra tankens maskingevær. Jeg så gnister flyve op fra asfalten 10 meter væk. Jeg blev dybt chokeret. Jeg gik ud til vejkanten for at komme i ly, men da jeg vendte mig om, så jeg, at Brian lå på jorden”, fortsætter Lasse.
“Brian lå på maven og jeg gik hen og vende ham om. Hele hans venstre kind var skudt væk og det blødte voldsomt. Jeg tog min t-shirt af, han var ved bevidsthed og pressede den selv mod sin kind. Imens kørte tanken og mandskabsvognen bare videre”.

Lasse er dybt rystet over hændelsen. Han har nu opholdt sig to måneder på Vestbredden som fredsvagt. For bare tre uger siden blev en anden amerikansk fredsvagt, den 23 årige Rachel Corrie, dræbt af en israelsk bulldozer i Gaza. Lasse selv oplevede i går eftermiddag at blive lettere såret fra projektils tumper, da det israelske militær beskød en gruppe stenkastende drenge. Han blev ramt i låret, men havde ikke brug for lægehjælp.

“Dén hændelse virker fuldstændig ubetydelig, i forhold til det som lige er sket”, slutter en rystet Lasse fra Jenin.

Brian Avery befinder sig nu på et hospital i Haifa og er heldigvis udenfor livsfare.

Palæstina Fredsvager er et dansk netværk af tidligere fredsvagter. Vi forbereder og støtter de danskere som vælger frivilligt at tage til de besatte områder.

“Vi er endnu engang rystede over udviklingen i Palæstina og de aktuelle hændelser der har ramt fredsvagterne. Jenins befolkning har selvfølgelig behov for at markere sorgen over sidste års voldsomme hændelser, men bliver atter mødt med udgangsforbud, beskydning og unødvendig vold. Fredsvagterne udgør i ngen trussel. Brian og de andre stod fuldstændigt stille, synlige og med hænderne i vejret, da de blev beskudt. Episoden er et klart brud på Geneve-konventionen, men det er alt hvad det israelske militær foretager sig i de besatte områder”, udtaler Louise Mc Ewen fra Palæstina Fredsvagter.

Netavisen 8. april 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne