Arrogant propagandafremstød

Mediekommentar FK

De amerikanske invasionsstyrker har gennemført en meget omfattende vildledning af offentligheden siden begyndelsen af krigen. Lørdagens hovednummer var at de kunne køre helt ind til centrum af Bagdad uden at møde modstand og derefter kører ud igen nærmest uden tab. Antallet af kampvogne er opgivet til 25 i Politiken og ca. 50 på DR nyheder, under alle omstændigheder et meget lille antal. Hvor de har været konkret i Bagdad har ikke kunnet verificeres da de ikke er set af nogen. At der har været kampe kan dog godt være rigtigt, i så fald er de fremmede belejringstroppers terrorangreb mod Bagdad blevet optrappet uden varsel.

Hvordan kan en lille amerikansk gruppe så foretage et kommandoraid af en sådan type? Først og fremmest ved at analysere satellit billeder og informationer fra andre overvågningssystemer og ud fra dem bedømme på hvilken rute der ikke findes nogen større styrker. De irakiske troppe er ikke opstillet jævnt i hele Bagdad men er grupperet, dvs. at der helt naturligt i kortere perioder vil findes områder som man kan køre igennem med høj fart.
Ingen militære mål er ramt, så udflugten havde udelukkende et propagandistisk formål, og den var sandsynligvis overstået endnu før historien om den overhovedet nåede verdenspressen – hvilket kan være en af grundene til at den ikke kunne bekræftes.

Det vil vise sig i hvilket omfang historien er rigtig, men konklusionen på denne dags store nummer er helt sikker: Propagandadelen af krigsførelsen er grotesk, hele dagen er mediestuntet blevet omtalt som om slaget om Bagdad var begyndt – må vi minde om at bombardementerne har været i gang i flere uger. Sagen er at vi skal underholdes af amerikanske soldater der spiller de irakiske forsvarsstyrker et puds i stedet for billeder af 7-8 døde forsvarsløse børn og kvinder i en bil, dræbt af æreløse kujoner. De “underholdende” billeder af amerikanerne i Bagdad er beregnet på at højne moralen blandt de desillusionerede i invasionsstyrken og ikke på at vise overlegenhed, som flere såkaldte militær analytikere har påstået.

Indbyggerne i Bagdad har ikke ladet sig kue af “ærefrygt”, men opretholder, med stor værdighed, så normale forhold som det nu kan lade sig gøre under daglige bombardementer. Det er dagens rigtige historie.

Netavisen 6. april 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne