Hvad sker der med kurderne i Nordirak?

Kurdiske partier er gået sammen om et forfatningsforslag. Trusler fra Ankara – samtidig er dødsdommen over Öcalan ændret til livsvarigt fængsel.

De nordirakiske kurderpartier PUK og KDP er blevet enige om forslaget til en forfatning for en “Irakisk føderativ republik” og for deres autonome kurdiske områder. Grundlaget for forfatningsforslaget er et papir, som formanden for formanden for Kurdistans Demokratiske Parti (KDP), Massoud Barzani fremlagde i foråret. I den forløbne uge blev en forhandlingskomite fra PUK og KDP nu enige. Herefter skal der i et fremtidigt Irak kun findes en kurdisk og en arabisk region. Også “andre etniske gruppers og mindretals” rettigheder skal respekteres. På fredag vil man i Erbil, den tidligere fælles hovedstad for de autonome kurderprovinser i Nordirak, mødes og lade det kurdiske parlament træffe afgørelse om forslaget.

Dette parlament går tilbage til en “Lov om det kurdiske selvstyre” udstedt af Bagdad i året 1974. Aktiviteterne blev ganske vist begrænsede, som følge af vedvarende konflikter mellem kurderne og centralregeringen.
Efter Golfkrigen (1991) blev parlamentet nyvalgt under internationalt overopsyn, men var efter udbruddet af væbnede konflikter mellem KDP og PUK efter 1996 i praksis ikke længere aktivt.

Allerede i begyndelsen af september underskrev de to nordirakiske kurderpartier en fredsaftale, som USA har arbejdet på siden 1998. Nu skal parlamentet nyvælges. Hidtil har KDP haft 51 pladser og PUK 49.
Yderligere fem pladser var forbeholdt de assyriske kristne i Nordirak. Ifølge fredsaftalen skal parlamentets formandskab skifte mellem KDP og PUK hver tredje måned.

Det kurdiske forfatningsforslag skal efter vedtagelsen i det kurdiske parlament også forelægges den irakiske oppositions grupper i udlandet.
Disse planlægger ligeledes i oktober et møde for at diskutere et eget forfatningsforslag for et “nyt Irak”.

De kurdiske bestræbelser i Nordirak er blevet mødt med tydelige trusler fra Ankara. Allerede nu er flere tusinde tyrkiske soldater stationeret i de nordirakiske kurderprovinser. I et interview med Londons Financial Times understregede den tyrkiske udenrigsminister Sükrü Sina Gurel desuden, at Ankara i tilfælde af en omvæltning af den irakiske regering i Bagdad i forbindelse med en militær intervention “under ingen omstændigheder vil tåle” oprettelsen af en kurdisk stat i Nordirak.
Det har han tillige meddelt den amerikanske udenrigsminister Colin Powell og den amerikanske vicepræsident Dick Cheney.
“Naturligvis forstår amerikanerne vor holdning”, sagde Gurel. Også den tyrkiske premierminister Bülent Ecevit advarede mod “alvorlige problemer” i nabolandet. De facto opstår der allerede en “kurdisk stat” i Nordirak, sagde han.

Den kurdiske Kongres for Frihed og Demokrati (KADEK) advarede altimens imidlertid samtidig om, at man ville forsvare sig, hvis den tyrkiske hær i forbindelse med et militært angreb på Irak tillige angriber KADEK-stillingerne. En mulig krig mod kurderne i Nordirak vil brede sig til hele Tyrkiet, advarede KADEK. For at forhindre dette opfordrede Osman Öcalan fra KADEK´s præsidialråd den tyrkiske demokratibevægelse til at sætte alle kræfter ind imod en truende krig.

Junge Welt 02.10.02.

Overs. Hans Pendrup.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne