Verdensøkonomien står på nedkøling: fortsat krise

De seneste opgørelser omkring den økonomiske situation i de altafgørende kapitalistiske centre med USA og Tyskland i front med økonomisk afmatning, med faldende eksportproduktion samt stigende arbejdsløshed, afslører kendsgerningerne: at kapitalismen befinder sig i en dyb krise. Det må selv de borgerlige danske medier og økonomiske eksperter nu nødtvungent erkende.

Den kapitalistiske verdensøkonomi har det alt andet end sundt. Den internationale økonomiske krise har bidt sig fast. Seneste tegn på kapitalismens krise er direkte nedgang i eksportproduktionen. Både i USA og Tyskland. Selv de borgerlige superoptimister og ledende repræsentanter for kapitalen, der ellers desperat har klynget sig fast i påstande om, at udviklingen snart vil vende, advarer imod, at en ny recession er på vej.

Konjunkturerne er, som Berlingske Tidende skriver, dårligere end ventet, eller som den økonomiske ekspert, Jesper Bie Olsen fra Nordea, forklarer avisens læsere. Den internationale økonomi er ved at køle ned igen, og eksportordrerne falder meget, meget drastisk. Afmatningen er reel, og den er bredt funderet.

Endnu et bevis for den akutte krise, som den amerikanske og den globale økonomi befinder sig i, er, at forbruget er stagnerende. Den amerikanske gigant, detailkæden Wal-Mart, har netop kunne melde om skuffende salg. Forbruget er dog blevet holdt oppe af et kraftigt stigende bilsalg som følge af, at de amerikanske bilproducenter har kørt med ekstra billige slagtilbud, så de samlede tal for forbruget afspejler ikke krisens omfang.

Med nyinvesteringer og nyansættelser ser det mere end sort ud i USA. Hvis ikke der kommer gang i nyinvesteringerne snart, så styrer den amerikanske økonomi ud i en (endnu stærkere) nedtur, frygter senioranalytiker i Danske Bank, Lars Christensen. Med endnu højere arbejdsløshed, fortsat faldende forbrug og dermed fortsat fald i produktionen og endnu flere arbejdsløse til følge. En ond cirkel, der ikke er megen udsigt til bliver brudt foreløbig.

Den økonomiske krise kradser altså stadigt hårdere i USA og trækker hele den globale økonomi med i sit kølvand. Den globale økonomi går mod ny afmatning. Eller sagt med andre ord – så bliver krisen stadig dybere. Regningen betales af arbejderklassen. I USA, i EU og resten af verden.

Netavisen 7. september 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne