Amnesty dokumenterer: Juraen er ikke med USA

Amnesty-rapport slår fast, at USA’s forsøg på at opnå særstatus i forbindelse med den Internationale Straffedomstol er juridisk uholdbart.

”De tosidige aftaler, som USA i øjeblikket forsøger at indgå med lande verden over, om straffrihed for amerikanske statsborgere, er i strid med ånden og teksten i statutten for den Internationale Straffedomstol.
Det er på tide, at EU anmoder USA, om at udvise tillid til det internationale samfund,”
siger Lars Normann ørgensen, generalsekretær i Amnesty International, dansk afdeling.

Udtalelsen fra Amnesty International falder på baggrund af en 30-siders rapport, som organisationen offentliggjorde tirsdag. Rapporten viser i detaljer, hvordan aftaler, som USA stræber efter at indgå med landene enkeltvis, går imod Rom Statutten for oprettelsen af den Internationale Straffedomstol.

Rapporten blev sendt til det danske udenrigsministerium forud for det uformelle udenrigsministertopmøde i Helsingør. I et medfølgende brev til den danske udenrigsminister fremhæver Amnesty International, at det danske formandskab har betegnet straffedomstolens integritet som nødvendig, og at man ikke ønsker at underminere dens troværdighed. Derfor mener Amnesty, at det vil være fatalt, hvis EU accepterer, at der indgås aftaler på bekostning af Rom Statutten.

Flere af EU’s medlemslande, især Storbritannien og Italien, har antydet, at disse tosidige aftaler ikke går imod aftalen om Straffedomstolen. Amnesty Internationals analyse viser det modsatte og er dermed i overensstemmelse med den konklusion, som den juridiske tjeneste i den Europæiske Kommission også er kommet frem til.

Amnesty International har udsendt rapporten op til Ministerrådets folkeretsarbejdsgruppe møde den 4. september i Bruxelles.

Rapporten kan ses her:
INTERNATIONAL CRIMINAL COURT:
US efforts to obtain impunity for genocide, crimes against humanity and war crimes

Netavisen 4. september 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater