Fortsatte arbejderprotester i Szczecin

Masseprotesterne i Polen fortsætter: Tidligt morgen den 26. august blev arbejdet nedlagt i alle værksteder på Szczecin-værftet.

Samtidig besluttede Værftsarbejdernes protestkomite at besætte hele værftsområdet bl.a i protest mod at kun en del af de seks tusind arbejdere er blevet ansat i det nye selskab, som med den polske regerings finansielle garantier genoptog produktionen den 18. juli. Protestkomiteen kræver også udbetalingen af manglende løn til flere hundrede arbejdere, der ikke har fået udbetalt fuld løn siden 4.april.

Værftsarbejdernes protestkomite satte tidligt i morges store bannere op med de velkendte polske bogstaver S T R A J K omkring værftets port.
Arbejdernes protestkomite kræver et møde med finansministeren, som nu er den reelle arbejdsgiver.
Fra regeringshold udtaler erhvervsministeren, at en sådan strejkeaktion skræmmer investorerne væk.

Med en massearbejdsløshed på, officielt, tæt på 20% (over tre millioner) kan man sige, at regeringen skræmmer arbejderklassen væk.
Ved det sidste parlamentsvalg kom stemmeprocenten ikke op på mere end 46%. Kun 12 år med politisk-økonomisk tilpasning til den EU-dikterede “frie markedsøkonomi” (som reelt er et storkapitalistisk markedsdiktatur) har polakkerne gennemskuet denne “frihed”.

At 46% stemmer dækker over store forskelle.
Blandt de godt 100. 000 polakker (*1) som titulerer sig som millionærer er tilliden til den kapitalistiske “frihed ” så stor at stemmeandelen ligger tæt ved 100 procent – mens den i arbejderklassen er langt lavere, i visse kvarterer nede på mellem 20 og 30 procent.

Hvis den “frie” presse i Danmark fik information om at stemmeprocenten i andre lande, som ikke har underlagt sig det kapitalistiske markedsdiktatur og åbnet grænserne for de udenlandske monopoler, havde samme stemmeprocent som i Polen, ville “kritiske” journalister og medier straks starte en større diskussion om demokratiets vilkår på f.eks Cuba – eller det kunne være Hviderusland.

Men så længe de knap tre promille af polakkerne der kalder sig millionærer ikke klager og får deres borgerlige -socialdemokratiske flertal ved valgene, så får danskerne mindre reel information om Polen end polakkerne fik om Danmark , dengang Polen var Warszawa-pagt-land.

Værftsarbejdernes protestkomite vil fortsættte deres strejke og besættelse af Szczecin-værftsområdet til på fredag, hvor de håber at regeringen og andre myndigheder har vist større forståelse for deres krav.

Se også:
Polens lange varme sommer

*1) Wprost nr. 31/2002/ Disse 100.000 millionærer udgør 2,6 promille af den polske befolkning på godt 38 millioner.
PS: Hvis man skal sammenligne med Danmark, skal indkomster på over en million zloty i Polen ganges med mellem 10-15 for at få et reelt billede af rigdommene i forhold til arbejderklassens levevilkår.

INTERPRES 26.august

Netavisen 27. august 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne