Øget bistandshjælp til danske våbenfabrikanter

Højreregeringen er på vej med forslag, der skal skaffe milliarder af kroner til dansk våbenforskning. Formålet er at sikre de danske våbenfabrikanter fortsat gyldne tider gennem nye udenlandske ordrer på dansk fremstillet krigsmateriel og våben.

Baggrunden for den nye gaveregn til dansk erhvervsliv er, at Danmark efter sigende ikke har nok ud af en klausul om, at de udenlandske firmaer, der fremstiller militært isenkram til det danske forsvar, skulle forpligtige sig til at lade en del af lortet producere på danske virksomheder. Godt 7 milliarder kroner skulle ifølge klausulerne have udmøntet sig i ordrer på danske virksomheder.

Det boom for dansk våbenindustri, som skulle have været et resultat af klausulerne, er udeblevet, og nu derfor skal de danske våbenfabrikanter have bistandshjælp på en anden måde. Det skal ske via at tilbyde de udenlandske firmaer at skyde en del de “manglende” milliarder ind i en venture-fond, der skal bruges til militært relateret forskning til gavn for dansk våbenindustri. Oveni tilbyder man store rabatter til udenlandske leverandører, der øger samarbejdet med de danske våbenproducenter.

Som et eksempel kan nævnes den amerikanske våbenkoncern Lockheed Martin, som har fået tilsagn om en nedskrivelse af sit udestående med den danske stat på 835 mill. kr., der ifølge aftalerne skulle være investeret i produktion på danske fabrikker. Det sker som “belønning” for en kapitaltilførsel til den nordjyske virksomhed Composhield på 21 mill. kr.. Pengene skal anvendes til produktudvikling og markedsføring af nyt militært isenkram (eller som så pænt det hedder: produkter, der relaterer sig forsvarsindustrien.

Og ifølge Berlingske Tidende jubler den administrerende direktør Steen Kibsgaard:
– Det giver os for det første mulighed for at etablere os på markedet for forsvarsmateriel, hvilket ellers ikke ville have været muligt. Samtidig giver det os en række gunstige kontakter til forsvarsindustrien på det globalt set største marked, USA.
Han forventer en omsætning på 500 millioner kr. som følge af tilførslen af amerikansk kapital over de næste 5 år.

Så der er tale om bistandshjælp i milliardstørrelsen. Om en ren guldregn til dansk våbenindustri, der går fede tider i møde.

Se også
Regeringen satser stort på våbenindustrien

Netavisen 17. august 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne