Ingen “undskyldning” fra Nordkorea

I torsdags bragte medierne den nyhed til torvs, at den koreanske regering i Pyongyang, Nordkorea, skulle have “undskyldt” nordsidens handlinger i forbindelse med søslaget mellem nord- og sydkoreanske både i det Gule Hav 29. juni. Den nyhed er en ren propagandahistorie, der tjener til at dække over en manøvre, som Sydkorea har begået under USA’s førerskab for at sætte en kæp i hjulet på den i forvejen skadede freds- og genforeningsproces i det delte land.

Nordkoreas linje står fast, nemlig at USA ensidigt har trukket en linje i havet vest for Korea, hvilket har været årsagen til gentagne væbnede episoder i dette farvand igennem alle årene siden Koreakrigens afslutning. Nordkorea har igennem alle disse år presset sydsiden og deres amerikanske ledere til en afklaring på dette spørgsmål, men forgæves. Søslaget i juni var kulminationen på tre ugers uafbrudte provokationer med sydkoreanske fiske- og flådefartøjer ind i nordkoreansk farvand.

Nordkorea har derfor ikke “undskyldt”, at de forsvarer statens territorium. Hvad den nordkoreanske delegationsleder ved de inter-koreanske ministersamtaler, Kim Ryong Song, faktisk sagde til sin sydkoreanske modpart Jong Se Hyon i en telefonsamtale i torsdags, var:
“Vi beklager det uventede væbnede sammenstød i Vesthavet for nylig, og det er vor opfattelse, at begge sider bør gøre forenede anstrengelser for at forhindre, at lignende episoder gentages i fremtiden.”

Altså en udstrakt diplomatisk hånd til de kræfter i Sydkorea, der måtte ønske at arbejde oprigtigt på en genforeningsproces, til trods for årtiers gentagne væbnede provokationer fra syd over demarkationslinjen både til vands og lands.

Mange politiske kræfter i Sydkorea, som er i den amerikanske besættelsesmagts sold og derfor modarbejder genforeningsprocessen, valgte da også at tolke den nordkoreanske udtalelse korrekt og forlanger med uforandret kraft fortsat en “undskyldning” fra Nordkorea. Når det i massemedierne alligevel bliver bearbejdet til en nordkoreansk “indrømmelse”, er det nøje afledt af USA’s interesse i – og især den nye Bush-administrations linje om – at fastholde spændingen på den Koreanske Halvø for at kunne bevare det strategisk vigtige, massive militære fodfæste der.

Netavisen 27. juli 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne