Kunst i Køge

Sommertid er festivaltid. Ferietid og forlystelsestid.
Men det kan også være tid for kunst. Det er det f.eks. i Køge, hvor 10 kunstnere i sammenslutningen Hybrid-gruppen igen i år viser deres arbejder i Udstillingshallen ved Køge Rådhus.
Det er både lokale kunstnere og billedmagere fra hovedstaden: Jørgen Buch, Bent Jensen, Jeff Ibbo, Bodil Juul Jensen, Elisabeth Kiefer, Evelyn Mittmann, Jørgen Møller, Valther Rasmussen, Anita Rørvig og Pia Schjøll.
Nogle af dem vil være dette blads læsere bekendt – som den i DDR opvoksede og uddannede Evelyn Mittmann eller den betydelige politiske maler Jørgen Buch, hvis arbejde og udvikling det altid er værd at følge.

Evelyn Mittmann:
Kvindetorso. Olie. 2002.

Mittmanns realistiske akvareller og oliemalerier med den store omhu for detaljen, som lokker nye nuancer frem i motiverne frem, er ved at have opnået et betydeligt gennemslag. På udstillingen er der også nogle fine modelbilleder i olie – som den her gengivne ‘Kvindetorso’.
Redaktøren af Kunstavisen fanger noget centralt ved hendes kunst, når han konstaterer:
“Evelyn Mittmann har en særlig evne til at finde og indfange motivets væsen, hvad enten det drejer sig om et landskab, en opstilling, et blomsterbillede eller et nøgenstudie. Med en sikker opfattelse af kompositionen og en lige så raffineret evne til at lade farverne spille op til hinanden kan hun afbilde bølgernes bevægelse når de piskes til skum, en løgplante når den brister i blomst, kaskader af lys spillende på en nøgen kvindekrop eller en konkylies porcelænsagtige overflade.”

Anita Rørvig er en anden af de kvindelige kunstnere i gruppen: hun er keramiker og skulptør, og har sin egen tilgang til materialer og former, som giver hendes arbejder et umiskendeligt og let genkendeligt præg – usentimentale og tillokkende.
Jeff Ibbo deltager for første gang i gruppens udstilling. Med en serie spændende erotiske modelbilleder, ‘feltbilleder’ – langt fra husarkunsten . . .

De fleste af Jørgen Buchs oliemalerier er fra et ophold i Firenzes forår – bl.a. et pragtbillede af domkirken. Man går aldrig galt med Buch: der er altid væsentlige ting blandt hans nye værker. Et par andre store oliemalerier tåler et gensyn: det store Ikaros-maleri, en foruroligende samtidskommentar, og pragtportrættet af en ung pige med solsikke: datteren Sara.

Som navnet vistnok siger, er Hybrid-gruppen ikke en sammenslutning omkring et fælles program eller en fælles kunstopfattelse, og måske er der ikke mange, der holder ferie i Køge. Men det er værd at lægge vejen forbi – også for kunstens skyld.

Udstillingen er åbent dagligt fra 11 til 17 til og med den 28. juli.

Netavisen 19. juli 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne