Protester mod monopolisering af computermarkedet

Det amerikanske monopol Microsofts bastante indhug på det danske og derigennem det europæiske computer-softwaremarked via opkøb af det danske computerfirma Navision for 11 milliarder kroner er et trinbræt på vejen til at opnå yderligere monopol, hvilket har fået europæiske konkurrenter til at rejse sagen overfor Konkurrencestyrelsen i Danmark (og derigennem overfor EU).

Bag den seneste aktion for at stoppe monopoliseringen indenfor produktion af softwareprogrammer, hvor Microsoft for længst har sat sig solidt på det amerikanske marked med en række retssager mod firmaets monopolstilling til følge, står den britiske konkurrent: Sage Group. Den britiske koncern er den næststørste producent i verden af software til små og mellemstore virksomheder, men frygter at ryge helt bagom i dansen i forhold til storebror Microsoft.

Ifølge Sage Group vil konkurrencen i første omgang blive sat ud af kraft i Danmark, som et resultat af den monopolstilling, som Microsofts tilrager sig via opkøbet af Novasion, og på lidt længere sigt det europæiske marked. Prisen bliver betalt af kunderne via højere priser. Der vil stort set kun være et sted for de mindre virksomheder at købe økonomisystemer: Microsoft.

Den danske konkurrencestyrelse mener dog ikke, at man kan stille noget op mod Microsofts opkøb af Novasion. Salget kan ikke umiddelbart stoppes, da omsætningen på det danske marked er for lille (under 3,8 milliarder kroner), meddeler direktør for Konkurrencestyrelsen, Finn Lauritzen.

Konkurrencestyrelsen har dog sagt ja til at viderebehandle Sage Gruops henvendelse om at anbefale overfor økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen, at Danmark rejser sagen i EU, ligesom Sage Group forsøger at få andre europæiske regeringer til at rejse sagen overfor EU-kommissionen.

Men om dette nye forsøg på at begrænse Microsoft monopolstilling fører til noget resultat er stadigt uvist. I første omgang er salget af Novasion til Microsoft ikke stoppet, og, som man kunne forvente, hævder Microsoft, at der på ingen måde er tale om, at man er godt på vej til at opnå monopolstilling på det europæiske marked.
Monopoliseringen synes dog at fortsætte uhæmmet – også indenfor IT-branchen.

Netavisen 30. maj 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne