Columbia: Nyheder som forties

Internationalt Forums Colombia-gruppe er begyndt at udsende et elektronisk nyhedsbrev med informationer, som sjældent når mainstreammedierne. Her er nr. 2.

POLITI TÆVER FAGFORENINGSLEDER

Lederen af det colombianske LO’s menneskerettighedskontor Jesus Gonzalez blev den 1. maj overfaldet af politifolk og kvæstet alvorligt med gentagne knippelslag mod hovedet. Gonzalez overlevede overfaldet men er fortsat indlagt på hospitalet. I løbet af årets første måneder har 67 andre faglige tillidsfolk mistet livet i forbindelse med angreb fra højreorienterede dødspatruljer, der arbejder på bestilling fra arbejdsgivere eller landets sikkerhedsstyrker.

“På trods af gentagne løfter om det modsatte betragter styrker tæt på regeringen i Colombia stadig fagforeningsmedlemmer som mål”, siger generalsekretæren for Frie Faglige Internationale (ICFTU) Guy Ryder i en kommentar til overfaldet. ICTFU vil nu forsøge at få FN til at gribe ind over for den colombianske regering.
(Kilde: ICFTU 13.05.2002)

PRÆSIDENTKANDIDAT STÅR BAG MORD PÅ LANDARBEJDERE

Fagforeningen for landarbejdere i Antioquia-provinsen (SINTRAGRICOLA) anklager den yderligtgående præsidentkandidat Alvaro Uribe Vélez for at være bagmand for tortur og mord på adskillige landarbejdere, der er beskæftiget på en farm drevet af fagforeningen. Farmen tilhørte i sin tid Uribe Vélez, der blev dømt til at afstå den til fagforeningen på grund af manglende lønudbetalinger til farmens arbejdere. Efter at fagforeningen overtog farmen i 1979 har dødspatruljer bortført, tortureret og myrdet flere af landarbejderne lige som afgrøderne er blevet ødelagt.
(Kilde: SINTRAGRICOLA, maj 2002)

CIVILE BRUGT SOM BOMBESKJOLD

Mindst 119 civile er blevet dræbt under voldsomme kampe mellem FARC-guerillaen og et forbund af paramilitære styrker og regeringstropper i Chocó-provinsen. Ifølge den lokale katolske kirke trængte ca. 450 paramilitære soldater ind i kommunerne Vigía del Fuerte og Bellavista den 21. april under beskyttelse af regeringstropper og myrdede flere lokale, som de beskyldte for at nære sympati for oprørerne. Efter at være kommet under angreb af guerillastyrker trak de paramilitære sig tilbage til bykernen af Bellavista, hvor de forskansede sig blandt civilbefolkningen.

Den 2. maj angreb FARC de paramilitære med mortérgranater, hvoraf én ramte kirken i Bellavista, hvor en stor gruppe civile havde søgt tilflugt. FARC har påtaget sig ansvaret for tragedien, men siger at de paramilitære ledere bevidst brugte civilbefolkningen som skjold mod guerillaens angreb. Lokale kirkefolk beretter endvidere at de overlevende paramilitære tropper blev undsat af helikopterbårne regeringsstyrker, og at flere af de paramilitære nu opererer i området iført uniformer fra regeringsstyrkerne.
(Kilde: Den katolske kirke i Quibdó, indianerorganisationen OREWA m.fl. 11.05.2002)

COLOMBIA: FN-REPRÆSENTANT UØNSKET

Den colombianske regering og højtstående officerer har i kraftige vendinger kritiseret lederen af FN’s menneskerettighedskontor i Colombia Anders Kompass. En talsmand for det regerende konservative parti Enrique Gómez har ligefrem erklæret FN-repræsentanten for “persona non grata” og beskyldt ham
for at være i guerillaens sold efter at Kompass offentligt udtalte sig om det tætte samarbejde mellem regeringstropper og paramilitære styrker under kampene i Chocó tidligere på måneden.

FN’s Højkommissær for menneskerettigheder Mary Robinson bakker dog fuldt op om Kompass, og har over for præsident Pastrana beklaget at der bliver sat spørgsmålstegn ved FN’s arbejde i Colombia. Højkommissæren opfordrede endvidere Pastrana til at garantere “den nødvendige sikkerhed for FN-kontoret og dets personales integritet”.
(Kilde: El Tiempo 19.05.2002)

CHOMSKY: USA VIL ØDELÆGGE SOCIALE BEVÆGELSER I COLOMBIA

Den amerikanske systemkritiker Noam Chomsky kritiserer USA for at fortsætte med at yde politisk og militær støtte til den colombianske regering, der er ansvarlig for de værste brud på menneskerettighederne i Latinamerika i dag.
Chomsky besøgte i sidste uge Bogotá for at modtage udnævnelsen til dr. honoris causa på Universidad Nacional de Colombia.

Under opholdet sagde Chomsky at den tragiske krise Colombia befinder sig i hovedsageligt skyldes at “de velstående klasser intet ansvar føler overfor flertallet af befolkningen og at det politiske system udelukker enhver form for alternative kræfter.” Chomsky sagde endvidere at den amerikanske narkobekæmpelse i Colombia kun er et dække over en lavintensiv militær invasion, der systematisk går efter at ødelægge de sociale bevægelser i landet, for af den vej at få bugt med oprørsbevægelserne.
(Kilde: El Espectador, maj 2002)

VENEZUELA: DEN COLOMBIANSKE GUERILLA ER IKKE TERRORISTER

Venezuelas præsident Hugo Chávez kritiserer USA’s og Spaniens bestræbelser for at sætte den colombianske guerilla FARC på EU’s terrorliste. Ifølge Chávez kan terrorstemplingen af Colombias største oprørsbevægelse være dødsstødet til et hvert forsøg på at få genoptaget fredsprocessen i det
borgerkrigsramte land. FARC figurer på USA’s terrorliste, men ikke på EU’s liste over terrororganisationer. Det forsøger flere EU-landes regeringer, herunder Spanien og Danmark, at ændre på.
(Kilde: Radio Schweitz 18.05.2002)

OPFORDRING TIL AT GENOPTAGE FREDSFORHANDLINGER

I kølvandet på de seneste ugers blodige kampe, der har kostet flere hundrede mennesker livet i forskellige dele af Colombia, opfordrer tredive toneangivende organisationer Colombias præsident Andrés Pastrana til
øjeblikkeligt at genoptage forhandlingerne med de venstreorienterede oprørsgrupper. Blandt underskriverne er Colombias største faglige organisationer, flere universiteter og NGO’er. Pastrana afbrød fredsprocessen den 20. februar i år og indledte en militær offensiv mod oprørsbevægelsen, som han med opbakning fra USA betegner som “terrorister”.
(Kilde: pressemeddelelse 19.05.2002)

KORRUPTIONSSKANDALE I DET COLOMBIANSKE NARKOPOLITI

Chefen for det colombianske antinarkotika-politi general Gustavo Socha er blevet fjernet fra sit job efter at det er blevet opdaget at 2 mio. dollars er forsvundet fra en af politiets konti. Pengene kommer fra den særlige amerikanske støtte til de colombianske sikkerhedsstyrker, den såkaldte Plan Colombia. Skandalen har indtil videre kostet seks ledende politiofficerer jobbet, men den amerikanske ambassade i Bogotá indrømmer at op til 20 politifolk kan have været indblandet i tyveriet fra kontoen.

Skandalen kommer samtidigt med at Bush-regeringen har øget bevillingerne til den colombianske regerings militære indsats mod narko og terrorisme, og efter en kontroversiel godkendelse fra Washington af at disse midler også kan bruges i borgerkrigen mod oprørsbevægelsen. En talsmand for USA’s regering meddeler at USA’s tillid til den colombianske regering ikke er blevet svækket af korruptionsskandalen.
(Kilde: New York Times 11.05.2002)

Ønsker du mere information om IF og Colombia-gruppen, eller ønsker du at modtage det nye col-nyt pr. e-mail, kan du sende en mail til if@cikadenet.dk, ringe på tlf. 35371888 eller kigge forbi på Griffenfeldsgade 41, 2200 Kbh. N. – eller på www.cikadenet.dk/if/colombia

Netavisen 22. maj 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne