Ikke alle udlændinge er velkomne i Japan

Samtidig med at tusinder af udlændinge ankommer til Japan for at følge fodbold VM, offentliggør Amnesty International en rapport, som afslører japanske myndigheders overgreb mod udlændinge, der ønsker at få adgang til landet.

Amnesty Internationals rapport: ”Velkommen til Japan?” afslører, at tusinder af udlændinge, heraf mange fra udviklingslandene, hvert år bliver taget til side til forhør, tilbageholdelse og deportation. Nogle nægtes retten til at søge asyl, mens andre bliver nægtet adgang til Japan på trods af, at de er i besiddelse af den krævede rejsedokumentation. Siden 11.september har der været en række sager med asylansøgere, som er blevet nægtet adgang til landet, fordi de var fra Afghanistan eller Mellemøsten.

– Uviljen mod fremmede er stigende i mange lande. Det har svækket opbakningen til at tage mod forfulgte. Amnestys rapport viser et mere alvorligt skred i denne udvikling i Japan, end det vi hidtil har set i Europa. Rapporten dokumenterer hvad Europa skal passe på for ikke at ryge ud af samme tangent, siger Lars Normann Jørgensen, generalsekretær i Amnesty International.

I rapporten fortælles bl.a. om anholdelser, hvor de arresterede i flere uger er blevet lukket inde i celler uden vinduer og uden mulighed for at kunne få motion. Derudover er blevet nægtet juridisk rådgivning og adgang til medicinsk behandling. Nogle af udlændingene har fået tæsk af de private sikkerhedsfolk, som holder de tilbageholdte under opsyn. Tilbageholdte udlændinge er ligeledes blevet tvunget til at betale for ”kost og logi”.

Amnesty International opfordrer i rapporten den japanske regering til at overholde de internationale regler for behandling af de udlændinge, som er genstand for disse vilkårlige lyn procedurer med tilbageholdelse og deportation.

Netavisen 17. maj 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne