Højrepolitiker skudt: Terrorhysteri

Uanset hvilke motiver, der ligger bag nedslagtningen af den hollandske pendent til Haider, Le Pen – og Pia Kjærsgaard – har hans død udløst et sandt terrorhysteri i og uden for Den europæiske Union.
Dens første og umiddelbare konsekvens er kravet om flere kostbare beskyttelsesforanstaltninger til ‘toppolitikere’ – og flere midler til politiet.

Den 53-årige fhv. sociologiprofessor Pim Fortuyn var den hollandske udgave af den profascistiske populistiske højrebølge, som er pisket op i EU-landene. Hollandsk: En erklæret bøsse som leder af den yderste højrefløj, en komet i hollandsk politik, hvor hans parti/bevægelse Fortuyns Liste i løbet af et halvt år er stormet frem i meningsmålingerne, og stod til 15 pct. ved det planlagte parlamentsvalg.
Slagordene: Antiislam, totalt indvandringsstop, mod bureaukrati og ekspertvælde. Glistrup i gennembrudsdagene for fuld udblæsning.
Fortuyn har udgivet en bog om islam, der angiveligt beviser, at det er en laverestående åndsretning.

Den ekstreme højrefløj, der skaber anonyme martyrer i stribevis (i form af overfald og mord på indvandrere, flygtninge og antifascister), har fået sin egen martyr: Det vil nogen komme til at betale en pris for. Og dermed menes ikke gerningsmanden – som det hollandske politi erklærer pågrebet.

Mordet på Olof Palme udløste ikke et europæisk og globalt terrorhysteri. Palme hetzede heller ikke mod muslimer og opildnede til religiøs, nationalistisk og etnisk kamp.
Det er hvad der er sket i det klima, der er skabt verden over efter 11. september sidste år – et klima som rabiate højrefolk som Fortuyn og Le Pen har kunnet boltre sig i.

Gerningsmanden står ikke på EU’s terrorliste – eller tilhører nogen af de anførte organisationer. Hvad hans baggrund end er – så er mordet et udtryk for den rådne atmosfære, ‘toppolitikerne’ i EU og USA har skabt.

Se også
EUs nye terrorlister

Netavisen 7. maj 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne