Holland: Retssag om forbud mod våbeneksport til Israel

Pressemeddelelse fra STOP TERRORKRIGEN

Den 16. maj begynder en domstol i Haag behandlingen af en sag, rejst af 21 borgerretsorganisationer, mod det hollandske økonomiministerium.
Organisationerne har nedlagt påstand om forbud mod salg og transport af alt militært udstyr til Israel. Den hollandske regering har indtil videre afslået at følge gruppernes anmodning, der er fremsat i et brev til Økonomiministeriet den 23. april 2002.

Ifølge organisationerne er hollandske virksomheder legalt afskåret fra salg, hjælp og støtte til en hær, der overtræder fundamentale menneskerettigheder.

I Holland er det Økonomiministeriet i samarbejde med Udenrigsministeriet, der beslutter om der skal gives tilladelse til salg eller transport af militært isenkram. Ifølge EU’s regler kan eksporttilladelser ikke gives til salg
til en køber, der overtræder grundlæggende menneskerettigheder, internationale traktater og forpligtelser. Ifølge de sagsøgende organisationer er det oplagt, at Israel overtræder disse kriterier.

Holland eksporterer hjul til pansrede militære køretøjer, komponenter til F-16 kampfly (i lighed med vort hjemlige Terma) og militære ammunitionsbælter.
Hertil kommer at der foregår transit af militært udstyr til Israel i stor skala gennem Holland eller under medvirken af hollandske firmaer. Her er Rotterdams havn og Schiphol Lufthavn, som mellemlandingsplads for El-Al fly fra USA, interessante aspekter.

Israels militære operationer i de besatte palæstinensiske områder, herunder drabet på civile kvinder, mænd og børn, ulovlige henrettelser, summariske fængslinger og deportationer af fanger, kollektive afstraffelser, tortur, fortsættelsen af bosættelsespolitikken, angreb på ambulancer og hospitaler og destruktion af boliger. Disse overtrædelser af menneskerettighederne og grove brud på internationale humanitære aftaler er at sammenligne med
krigsforbrydelser, hvilket på det sidste er blevet dokumenteret af Amnesty International, Human Rights Watch og FNs mnenneskeretsorganisation.

De 21 organisationer bag retssagen, der bl.a. tæller LAW, det hollandske PAX CHRISTI, Cordaid, IKV, Campagne tegen Wapenhandel og Novib, nedlægger påstand om, at den hollandske regering skal overholde lovgivningen på området og indstille medvirken til Israels overtrædelse af menneskerettighederne og brud på internationale aftaler om krigsførelse.

Flere informationer kan indhentes hos organisationernes advokat,
Phon van den
Biesen, tel. +31 (0)20-5 682 929 / (0)6-52 061 266
og Ernestine Meijer,
tel. +31 (0)20-568 29 29.
Pax Christi Holland, Marjolein Wijninckx,
tel +31 (0)20-2 333 346 / (0)6-53 772 387

www.stopterrorkrigen.dk – et netværk for fred

Netavisen 5. maj 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne