Spanien: Dødelig konsekvens af racisme

I Spanien er konsekvensen af racisme ofte tortur og mishandling. Det dokumenterer Amnesty International i en rapport, som offentliggøres i Madrid i dag. Rapporten beskriver 320 tilfælde af racerelateret mishandling af mennesker, som stammer fra 17 forskellige lande – heriblandt Marokko, Colombia og Nigeria.

”Mænd, kvinder og børn er blevet udsat for psykisk terror, fysisk mishandling, uretmæssig anholdelse og i nogle tilfælde tortur, siger generalsekretær i Amnesty International, Lars Normann Jørgensen.

Rapporten beskriver en tendens til at spanske politibetjente ofte krænker mennesker med anden etnisk baggrund. Denne diskrimination mod andre befolkningsgrupper tolereres af myndighederne.

På trods af, at der allerede eksisterer en lov, som skal sikre, at mennesker med anden etnisk baggrund ikke udsættes for diskrimination eller anden uretmæssig behandling, sker det alligevel. Specielt den diskriminerende brug af identitetscheck har været med til at forværre situation.

Amnesty Internationals rapport beskriver:

· at der sker et stort antal dødsfald i forbindelse med fængsling.
Undersøgelsen af disse forhold er ikke blevet gennemført med tilstrækkelig grundigt, hurtigt og upartisk.

· at kvindelige, illegale immigranter, ofte udsættes for voldtægt eller andre seksuelle krænkelser, mens de er politiets varetægt.

· tilfælde af mishandling og unødvendig brug af håndjern i relation til udvisning fra Spanien.

· at børn uden ledsagere er blevet ført bort fra spansk territorium uden tilstrækkelig beskyttelse og mulighed for pleje. Mange af dem er blevet mishandlet, mens de var tilbageholdt i forbindelse med deres rejse, eller af det marokkanske politi ved grænsen til Marokko.

· at dem som udøver krænkelserne ikke bliver straffet. De ofre, som klager, bliver ofte mødt med modanklager fra dem, som har begået overgrebene. Mange af ofrene er ikke i stand til at fremføre deres klage på grund af frygt, utilstrækkelig juridisk bistand eller som følge af myndighedernes partiskhed og manglende interesse.

· at tidligere straffede politibetjente eller betjente som aktuelt er under anklage ikke kun får lov til at fortsætte deres arbejde, men at de også i store træk støttes af politiske autoriteter.

· at politibetjente er blevet straffet, fordi de har arbejdet for at menneskerettighederne respekteres. For eksempel blev tre betjente idømt disciplinær straf, fordi de gjorde opmærksom på uregelmæssigheder i detentionen og ved udvisningen af nogle marokkanske børn.

Mange af disse hændelser er blevet understøttet af racistiske udtalelser fra offentlige personer – heriblandt politikere.

”De spanske myndigheder må bestemme sig for, hvilken rolle de vil indtage i det 21. århundrede – om de vil fremstå som racistiske krænkere eller som en nation, der overholder menneskerettighederne”, siger Lars Normann Jørgensen.

Amnesty International har bedt de spanske myndigheder om at udvikle og gennemføre en national strategi, som skal afskaffe alle former for racisme. Strategien skal indeholde midler til at forhindre tortur, mishandling og lignende problemstillinger i forbindelse med udøvelsen af loven.

Netavisen 17. april 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater