Handelskrig EU/USA optrappes

EU lægger op til en udvidelse af den seneste handelskrig imod USA. Handelskrigen startede med, at den amerikanske regering, der ellers selv overfor ulandene er fortaler for total indførsel af fri handel til gavn for de multinationale, amerikanske selskaber, for nyligt indførte told på import af stål for at styrke de amerikanske monopoler indenfor stålindustrien

En beslutning, som har gjort de europæiske stålproducenter, der også er plaget af krise, rasende. EU kræver særtolden ophævet, og hvis ikke USA holder EU-landenes stålproducenter skadesløse, så vil man indføre restriktioner mod en række amerikanske produkter. EU-kommisionen er fuld gang med at færdiggøre listen over produkter, der vil blive ramt i en gengældelsesaktion, hvis ikke USA bøjer sig og yder kompensation.

Blandt de udvalgte produkter omtales stål, tøj og citrusfrugter, der vil blive pålagt en straftold på op mod 30 pct. EU har ansøgt om verdenshandelsorganisationen WTO’s billigelse af at indføre særtold for i alt 2,1 milliarder dollars, som kommer oveni en tidligere ansøgning om tilladelse til særtold på 4 milliarder dollar som følge af andre særforanstaltninger vedtaget af Bush-regeringen som støtte til de hjemlige monopoler i den skærpede internationale konkurrence.

Helt som den amerikanske regering er de multinationale amerikanske selskabers forlængede arm, så er EU et redskab til varetagelse af de europæiske monopolers interesser i den skærpede økonomiske kamp om verdensmarkedet. Prisen betales af arbejderklassen i USA og EU-landene og folkene i den tredje verden.

Netavisen 26. marts 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne